Halifax test hartslag ID techniek voor online banking

18 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De Engelse bank Halifax is gestart met het testen van nieuwe technologie om de identificatie van klanten niet langer via wachtwoorden, maar via het herkennen van de hartslag te laten gebeuren. Wachtwoorden of een kaartlezer zijn dan niet meer nodig om toegang te krijgen tot het online bankaccount. De Engelse bank, die deel uit maakt van de Lloyds Banking Group, haakt hiermee aan op de trend van het biometrisch inloggen. Wachtwoord en pincode zijn achterhaald en zijn ingehaald door inloggen via vingerafdruk, irisherkenning, stemherkenning en hartslagherkenning.

Identificeren op ‘levend signaal’

Halifax is begonnen met het testen van The Nymi Band, dat is ontwikkeld door het Canadese technologie bedrijf Bionym. De test wordt uitgevoerd om het inloggen via het meten van de hartslag te realiseren. Via Nymi kan van elke klant een uniek elektrocardiogram (ECG) gemaakt worden. Volgens de Engelse bank is de hartslag methodiek veiliger dan bijvoorbeeld een vingerafdruk of irisscan, omdat gebruik gemaakt wordt van een ‘levend signaal van het lichaam’, waardoor fraude verder beperkt wordt. Een vingerafdruk zou gekopieerd kunnen worden.

 Britse Halifax Bank test hartslag ID technology

Polsbandje doet unieke identificatie

The Nymi Band lijkt op een samenstel van een polsbandje en een horloge. De werking van The Nymi Band is gebaseerd op het registreren en herkennen van het unieke elektrocardiogram van iemand, op het geheel van de elektrische signalen die het patroon van samentrekken van het hart bepalen. Dat patroon is bij elk mens anders en kan dan ook beschouwd worden als een soort van inwendige vingerafdruk. Het gebruik is eenvoudig. De klant registreert en slaat eerst zijn persoonlijke elektrocardiogram op The Nymi Band op en rust zijn smartphone uit met de nodige applicatie. Daarna kan de klant zonder bijkomende beveiliging online bankieren. Als iemand zich voor zijn bankaccount wil aanmelden, gaan de ingebouwde sensoren van The Nymi Band na of de hartslag die wordt opgevangen, hoort bij de betreffende smartphone, voordat toegang tot het bankaccount wordt verleend. Tijdens het online bankieren hoeft de klant alléén maar The Nymi Band om zijn pols te hebben.

Volop beweging in biometrisch identificeren

Naast de Engelse Halifax bank is ook Royal Bank of Canada (RBC) eind verleden jaar gestart met het testen van The Nymi Band. Bij de Canadese bank gebruiken momenteel 250 medewerkers en klanten The Nymi Band om in te loggen in hun online bankaccount. De belangstelling voor biometrisch inloggen om online te kunnen bankieren neemt ondertussen flink toe. MasterCard heeft recentelijk aangekondigd dat het bedrijf €18,9 miljoen investeert om te onderzoeken wat de beste biometrische inlogmethode is. Ook concurrent Visa zit niet stil. Uit een onderzoek dat Visa onder haar klanten heeft gedaan, blijkt dat 75% van hun jeugdige gebruikers (jonger dan 24 jaar) liever biometrisch inlogt dan via een pincode of wachtwoord.