Biometrics in 2020 meest gebruikte identificeringswijze

04 juni 2015 Banken.nl 4 min. leestijd

Tegen 2017 zullen meer dan één miljard mensen gebruik maken van biometrics-technologie om toegang te krijgen tot bankdiensten. En tegen 2020 zullen biometrische methodes – zoals irisscan, vingerafdrukidentificatie, stemherkenning – de meest gebruikte identificeringswijze van bankklanten zijn. Dat voorspelt onderzoeks- en adviesbureau Goode Intelligence in een recent onderzoeksrapport.

Het gebruik van biometrische technieken – of ‘biometrics’ – om bankklanten te identificeren is steeds verder in opkomst. Recent meldde Engelse bank Halifax te zijn begonnen met het testen van hartslag ID techniek om in te loggen op online bankieren, en begin dit jaar introduceerde ING de mogelijkheid om met je vingerafdruk in te loggen op de mobiele app. Volgens Goode Intelligence, een vooraanstaand onderzoeks- en consultancybureau op het gebied van biometrics en de bankensector, zijn er wereldwijd al veel voorbeelden van succesvolle implementaties van biometrische identificeringsmethodes door banken, en gebruiken vandaag de dag al miljoenen mensen dagelijks biometrics om op een veilige en gebruiksvriendelijke manier in te loggen via verschillende bankkanalen.

Toegang tot bankdiensten met biometrische technologie

Analyse
Maar dat is nog niets vergeleken met het aantal bankklanten dat in 2017 van de biometrische inlog- en verificatiemethoden gebruik zal maken. In een recent analyserapport getiteld ‘Biometrics for Banking; Market and Technology Analysis, Adoption Strategies and Forecasts 2015-2020’, voorspelt Goode Intelligence dat tegen die tijd meer dan één miljard mensen wereldwijd van de nieuwe techniek gebruik zullen maken. Tegen het einde van 2015 zullen dit er 450 miljoen zijn en zal biometrie worden toegepast bij onder andere het opnemen van cash bij een geldautomaat, het identificeren van de klant tijdens telefoongesprekken met de bank, en een combinatie van gezichts- en stemherkenning bij het inloggen op internetbankieren.

Volgens de toekomstvoorspellingen van Goode Intelligence zal tegen 2020 het gebruik van biometrie geheel zijn ingeburgerd in de bankensector en de voornaamste manier van authenticatie zijn geworden. De groei aan gebruik van biometrie zal worden versneld door een aantal factoren, onder welke de introductie van mobiele apparaten met ingebouwde biometrische toepassingen, zoals smartphones en wearables, en het toegenomen gebruik van deze apparaten bij bankieren, maar ook de noodzaak om toenemende fraude en identiteitsdiefstal tegen te gaan.

Alan Goode, de auteur van het rapport en oprichter van Goode Intelligence, vertelt: "Er is een groeiende behoefte in de bankensector om gebruiksvriendelijke methoden in te voeren om de identiteit van hun klanten vast te stellen. Dit creëert een nog hogere stimulans voor banken om biometrische technieken te omarmen.” Volgens zijn voorspellingen zal het gebruik een explosieve groei doormaken de komende vijf jaar. “Als banken biometrics omarmen creëert dat een gigantische opkomst van de biometrische industrie, waarin de verkopers van deze technieken een gigantische groei zullen doormaken mede dankzij de explosie van het aantal klanten dat biometrische authenticatie zal gebruiken.” Als banken de biometrische methodes invoeren zal dit volgens Goode tegen 2020 een toegevoegde waarde van $5,5 miljard voor de leveranciers hiervan betekenen.

Goode Intelligence

Acht technologieën
Volgens het onderzoeksbureau zullen niet alleen Apples Touch ID en vingerafdrukidentificatie het gebruik van biometrische identificatie bespoedigen. Goode vertelt: “onze analyse van de huidige en toekomstige adoptie van biometrische technologieën voor bankieren laat zien dat tenminste acht verschillende biometrische technologieën door honderden miljoenen bankklanten wereldwijd zullen worden gebruikt. Sommige, zoals hartslagmeting, staan nog in de kinderschoenen van hun ontwikkeling, maar zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het verminderen van de last voor bankklanten om complexe wachtwoorden te onthouden.”

Op basis van zijn ervaring met het bepalen van de juiste technologie voor hun klanten, biedt Goode Intelligence als onderdeel van het rapport ook de ‘Banking Biometric System Assessment’ tool aan. Banken kunnen hiermee vaststellen welk biometrische systeem het beste bij hen past en welke het beste aan hun verwachtingen zal voldoen.