BNP Paribas lanceert hypotheekfonds met bindende duurzame selectiecriteria

11 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Een huis kopen met energielabel D of lager én geen verduurzamingsplannen hebben? Dan hoef je geen financiering van het nieuwe hypotheekfonds van BNP Paribas te verwachten. De bank heeft namelijk het BNP Paribas Residential Mortgage Fund gelanceerd, dat bindende selectiecriteria op duurzaamheidsgebied zal hanteren.

Dynamic Credit, dochteronderneming van BNP Paribas Asset Management en beheerder van het fonds, zal allen woningen financieren met energielabel D of lager wanneer deze een concreet verbeterplan naar label C of hoger aanleveren.

De bank beargumenteert dat het energieverbruik van woningen verantwoordelijk is voor een significant deel van de totale uitstoot van Nederland. Verlaging daarvan is daarom dan ook cruciaal en kan door efficiënter energiegebruik of overschakelen op andere vormen van energie. Het verduurzamen van de woningvoorraad is daarin een belangrijke doelstelling.

BNP Paribas lanceert hypotheekfonds met bindende duurzame selectiecriteria

Tegelijkertijd zouden institutionele beleggers mogelijkheden zoeken om een positieve impact te maken met hun beleggingen. Met de lancering van het hypotheekfonds stelt BNP Paribas daarop in te spelen: het verduurzaamt de Nederlandse woningenmarkt én voorziet in de duurzame beleggingsbehoefte van institutionele beleggers.

Directe verduurzaming

“Wij merken dat voor steeds meer klanten risico, rendement en impact hand in hand moeten gaan”, legt Jan-Lodewijk Roebroek (CEO bij BNP Paribas Asset Management in Nederland) uit. “Het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund is een mooie aanvulling op ons duurzame aanbod voor klanten die willen beleggen in de vergroening van de Nederlandse woningvoorraad.”

Dynamic Credit-CEO Tonko Gast wijst er tevens op dat de Nederlandse woningvoorraad versneld verduurzaamd moet worden om de klimaatdoelen te halen. Het energielabel als bindend selectiecriterium is volgens Gast een unieke aanpak met een significante aanpak doordat het de verduurzaming van Nederlandse woningen direct stimuleert.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.