Delta Capita deelt kennis en kunde op Surinaams compliance event

06 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De compliance kennis van Delta Capita reikt ver; in ieder geval tot aan Suriname, zo blijkt. Experts Harm Groot Kormelink (Client Director KYC) en David Zwarts (Head of Delta Capita Academy) van Delta Capita Benelux waren sprekers op het Nationaal Compliance Congres in Paramaribo.

Het congres had het doel om de compliance-informatievoorziening en de samenwerking tussen stakeholders in de huidige transitieperiode te bevorderen, om zo een mogelijke grey- of blacklisting van Suriname te voorkomen.

Tijdens het congres hebben Groot Kormelink en Zwarts middels diverse masterclasses hun kennis en ervaringen gedeeld met zowel de belangrijkste publieke als private stakeholders uit de sector.

Delta Capita deelt kennis en kunde op Surinaams compliance event

Orde op zaken stellen

Dat de organisatie TABTO Group bij de experts van Delta Capita uitkwam is niet gek. “Onze contacten met TABTO Group in Suriname gaan terug naar 2019”, legt Groot Kormelink uit. “In de tussentijd is de situatie in het land op het gebied van witwasbestrijding steeds urgenter geworden.”

Suriname zou namelijk door enkele internationale autoriteiten gewaarschuwd zijn om op korte termijn orde op zaken te stellen, wat betreft de aanpak rondom witwassen. Er zou zelfs gedreigd zijn met een zogenaamde grey listing door de wereldwijde witwaswaakhond Financial Action Task Force. “Dat zou een enorme klap zijn voor de economische situatie in het land”, aldus Groot Kormelink.

Zwarts voegt toe dat Suriname voor een enorme uitdaging staat om te voldoen aan alle internationale richtlijnen. De Delta Capita-expert wijst erop dat Suriname een grote informele economie kent, waarin veel transacties met contant geld worden uitgevoerd.

“Dit verhoogt de kans op criminaliteit en het risico op witwassen”, vervolgt Zwarts zijn uitleg. “Daarnaast zijn risicovolle branches zoals de goudsector, de mijnbouw, de gokindustrie en de olie en gassector prominent aanwezig in Suriname en daarmee belangrijk voor de economie.”

In nauw contact

Naast het verzorgen van enkele masterclasses sprak het duo ook met afvaardigingen van diverse ministeries, banken, publieke instellingen, brancheorganisaties en het bedrijfsleven. Daarnaast brachten ze een werkbezoek aan de centrale bank van Suriname en waren ze deelnemer van het Nationaal Compliance Debat, dat live op tv werd uitgezonden en dat diende ter afsluiting van het congres.

Delta Capita stelt tot slot dat het in nauw contact met Suriname zal blijven staan, “ter ondersteuning van de transformatie die het land moet doormaken in de strijd tegen witwassen, financiering van terrorisme en corruptie".

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.