Wereldwijde witwaswaakhond benoemt Raja Kumar tot voorzitter

07 april 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Singaporees Raja Kumar wordt de nieuwe voorzitter van de Financial Action Task Force (FATF). Het FATF is een intergouvernementele organisatie die in 1989 op initiatief van de G7 werd opgericht om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld – het tegengaan van terrorisme-financiering werd in 2001 aan het takenpakket toegevoegd. De organisatie evalueert en controleert of de aangesloten landen de opgestelde regels daadwerkelijk toepassen.

Het is de eerste keer dat Singapore – sinds 1992 lid van de FATF – het voorzitterschap op zich neemt. Kumar zelf is sinds 2015 de voorzitter van de Singaporese delegatie binnen de wereldwijde organisatie. Ook is hij sinds 2018 lid van de stuurgroep die advies uitbrengt aan de voorzitter van de FATF.

Daarnaast kan Kumar bogen op flink wat ervaring als het gaat om beleid, regelgeving en rechtshandhaving. Zo was hij onder andere adjunct-commissaris bij de Singapore politie, CEO van de Casino Regulatory Authority en (sinds 2015) verantwoordelijk voor de implementatie van de FATF-regels in Singapore.  

Raja Kumar, Voorzitter, FATF

De huidige minister van Financiën Lawrence Wong is verheugd met de Singaporese benoeming van het voorzitterschap. “Singapore steunt ten zeerste het uitstekende werk van de FATF bij het vaststellen én uitvoeren van de wereldwijde normen als het gaat om het bestrijden van witwassen en terrorisme financiering.”

“Raja is als mens in staat om toezichthouders, handhavingsinstanties en stakeholders samen te brengen om doeltreffende resultaten te behalen op het gebied van witwassen. Zijn ervaring en leiderschap stellen hem in staat om de FATF de komende jaren zo effectief mogelijk te leiden."