Fitch beloont Stater opnieuw met rating van 1-

01 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Elk jaar is het weer spannend voor bedrijven wanneer Fitch zijn scores uitdeelt, ook voor Stater. De hypotheek service provider is door de Amerikaanse kredietbeoordelaar als uitstekend beoordeeld voor de kwaliteit van zijn dienstverlening. Stater behoudt de rating van 1-, de hoogste rating in Europa voor ‘primary servicing’. Daarmee stelt het bedrijf opnieuw te bewijzen dat het toonaangevend is qua kwaliteitsservice binnen de hypothecaire markt in Europa.

Stater beleeft een roerig jaar in positieve zin. Het bedrijf vierde niet alleen zijn zilveren jubileum, het breidde  met de lancering van de dochteronderneming Stater GmbH zijn dienstenaanbod ook uit naar Duitsland. Naar verwachting is de Duitse afdeling in de loop van de eerste helft van volgend jaar operationeel.

De diversiteit van de aangeboden activiteiten – onder meer end-to-end servicing, volledig digitale producten en system-only diensten – draagt volgens Fitch bij aan de duurzaamheid van het bedrijf op de lange termijn.

Fitch beloont Stater opnieuw met rating van 1-

Fitch stelt dat de zelfontwikkelde digitale platforms en afhandelingssystemen goed zijn geïntegreerd, de operationele efficiëntie ondersteunen en dat deze robuuste controle bieden van de servicing-activiteiten. Bij de beoordeling verbeterde Fitch de score van de Midoffice als erkenning van Stater’s voortdurende innovatie en focus op technologische verbeteringen.

Verder bouwen

Geheel onverwacht is de topscore voor Stater niet, het bedrijf ontvangt al sinds 2010 de rating 1- voor primary servicing. CEO Erwin Dreuning legt uit dat het afgelopen jaar een belangrijk jaar was. “Zeker met het oog op onze transitie en de implementatie van de internationale structuur.”

“We zijn dan ook enorm trots op het continueren van deze hoge score. Dankzijn onze aandeelhouders ABN AMRO en Infosys kan Stater de komende jaren verder bouwen aan digitalisering en uitbreiding van de klantenportefeuille, zowel in Nederland als internationaal.”

Mender

Naast de 1- score heeft Fitch Ratings de Residential Special Servicer Rating van Mender (voorheen genaamd Hypocasso) bevestigd op 'RSS2+' en eveneens een stable outlook toegekend. Mender maakt gebruik van segmentatie van kredietnemers door communicatiestrategieën en diverse oplossingsmethoden te koppelen aan risicocategorieën.

Daarnaast houdt Mender proactief controle op het nakomen van regelingen met behulp van uitzonderingsrapporten en geautomatiseerde herinneringen en waarschuwingen. Fitch beoordeelt de processen en controles van Hypocasso voor het beheer van achterstallige leningen in overeenstemming met de ratingcategorie "1".