Banken ondertekenen nieuwe Green Deal voor duurzame zorg

08 november 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken hebben samen met partijen uit de zorgsector en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ ondertekend.

In de nieuwe deal committeren de betrokken partijen zich aan meer inzet om de sector verder te vergroenen. Tegelijkertijd zetten banken een stap in de goede richting met betrekking tot het behalen van hun klimaatdoelstellingen.

De zorgsector is verantwoordelijk voor zo’n 8% van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Het bruist volgens de Nederlandse Vereniging van Banken in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen dan ook van initiatieven om de sector te verduurzamen. De Green Deal dient daarbij als steuntje in de rug en moet de sector motiveren om verder te verduurzamen.

Banken ondertekenen nieuwe Green Deal voor duurzame zorg

In tegenstelling tot de vorige Green Deal, omvat de nieuwe overeenkomst concretere en ambitieuzere doelstellingen. Zo wordt in de nieuwe versie onder meer ingezet op gezondheidsbevordering en preventie; en op bewustwording en kennis over de impact van de sector op klimaat en milieu – en andersom.

Als geldverstrekkers willen banken de duurzame transitie in de zorg aanjagen. Dit doen ze met behulp van geschikte instrumenten voor (voor)financiering of met passende verduurzamingsafspraken in kredietovereenkomsten waarop gestuurd kan worden in de relatie met zorginstellingen.  

Daarnaast kunnen banken ook een stimulerende of adviserende rol aannemen in de fase waarin investeringsplannen worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld door duurzaamheidscriteria te toetsen, door kennis te delen hoe deze te verbeteren zijn en door expliciet de dialoog over toekomstbestendige zorg aan te gaan in de driehoek zorginstelling-zorgverzekeraar-bank.