Tweede AML-event Leaders in Finance Events werpt blik op de toekomst

04 augustus 2022 Banken.nl 4 min. leestijd

KYC-experts en AML-specialisten opgelet: Leaders in Finance Events organiseert op donderdag 6 oktober 2022 alweer de tweede editie van zijn Nederlandse AML Event. Waar vorig jaar de brede samenwerking binnen de AML-keten centraal stond, spreken de AML/KYC leaders zich deze editie voornamelijk uit over de toekomst van de witwasaanpak. Welke guidance geven zij?

Het publieke debat over de Nederlandse witwasaanpak en -keten is in 2022 echt losgebarsten: nieuwsberichten, publicaties en opinies stapelen zich op. Ook deze zomer worden er meerdere gezaghebbende evaluaties van de witwasaanpak gepubliceerd – evaluaties die relevante inzichten en knelpunten in kaart brengen.

Op het event op 6 oktober voegen we de mening van de AML/KYC leiders over de toekomst van de witwasaanpak hieraan toe. Want voor de weg naar een effectievere witwasaanpak is guidance vanuit het leiderschap in de financiële en publieke sector van groot belang. 

Daarnaast wordt op het event aandacht besteed aan het speelveld van de AML-keten die steeds breder en complexer wordt. Zo nam de EU onlangs een wetsvoorstel aan dat zich specifiek richt op het tegengaan van witwassen via crypto’s. Daarnaast staat de criminele kant van de keten ook niet bepaald stil, het gebruik van nieuwe technieken zoals deepfakes en siliconenmaskers wordt steeds wijdverbreider. Tel daarbij de ontwikkelingen van het afgelopen jaar ook nog eens op, met name de ‘bunq-DNB rechtszaak’ en het ‘punitieve handhavingstraject waarin Rabobank zich bevindt.’

Leader in Finance brengt witwasbestrijders samen op het AML Event

“Het evenement is zowel bedoeld voor leidinggevenden uit de financiële sector als voor de publieke en private AML-ketenpartners”, legt Ernst Beskers (mede-oprichter Leaders in Finance  Events) uit. “Met dit event willen we een bijdrage leveren aan het publieke debat over de Nederlandse witwasaanpak door leiders en vormgevers van het debat bij elkaar te brengen. Daarnaast staat het event uiteraard in het teken van kennisdeling en inspiratie. We willen dat iedereen na afloop enthousiast en vol energie weer huiswaarts gaat!”

Leaders aan het woord

Om dit te bereiken is een programma samengesteld met veel ruimte voor leren, discussie en netwerken, waarin verschillende inspirerende sprekers de revue passeren.

Zo zullen onder meer Jort Kelder (dagvoorzitter), Mark Nuvelstijn (CEO Bitvavo), Robin de Jongh (MD Detecting Financial Crime ABN AMRO), Wim Huisman (Professor Criminologie VU), Baldwin Kramer (Partner Forensic & Financial Crime Deloitte), Ebbe Negenman (CRO Knab), Norbert Siegers (CEO Transactionmonitoring Netherlands), Pieter Tops (Bijzonder Hoogleraar Universiteit Leiden), Irik van der Geld (Tribe Lead KYC Tech Rabobank) en Willemieke van Gorkum (DNB) spreken tijdens het evenement.

Programma

De dag wordt afgetrapt door voorzitter Jort Kelder, waarna achtereenvolgens een tweetal keynote-speeches worden gegeven. Aansluitend volgen pitches over recente evaluaties van de Nederlandse witwasbestrijding, gevolgd door een paneldiscussie over de belangrijkste aanbevelingen uit deze rapporten en welke guidence nodig is voor de toekomst. 

Na een korte koffie break kunnen de deelnemers kiezen uit twee ‘tracks’: Het bankenpanel (waarin de leiderschapsrol van banken wordt besproken en hoe deze concreet gemaakt kan worden, of het techpanel (waarbij de rol van technologie centraal staat, nu en in de toekomst).

Na het keuzeprogramma volgt de plenaire afsluiting. Daarmee is de dag echter nog niet ten einde gekomen, want aansluitend is er tijdens de uitgebreide lunch nog volop ruimte om te netwerken.

AML events

Het AML Event is – na de editie van vorig jaar en de internationale editie in Brussel op 22 september – alweer het derde AML evenement dat wordt georganiseerd door Leaders in Finance Events. Events die zijn oorsprong kennen in een educatieve podcastserie waarin diverse private en publieke AML/KYC leaders hun kennis delen. Inmiddels brengt het platform middels de Leaders in Finance Academy meerdere educatieve podcastseries per jaar uit.

Het evenement op 6 oktober – dat mede mogelijk wordt gemaakt door main partner Interim Valley en kennispartner Deloitte – vindt plaats op Landgoed Duin & Kruidberg, gelegen tussen Haarlem en IJmuiden. Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en registratie.