Open Finance centraal bij nieuwste podcastserie Leaders in Finance Academy

11 mei 2022 Banken.nl 6 min. leestijd

Cashbacks, kortingen, een digitaal huishoudboekje of een volledig geautomatiseerd hypotheekaanvraagproces. Het zijn allemaal nieuwe financiële diensten en producten die één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn stuk voor stuk mede mogelijk gemaakt door open finance. In ruil voor die nieuwe producten en diensten hoeven consumenten slechts één ding te doen: het vrijgeven van hun betaaldata.

Welkom in de wondere wereld van open finance. Een wereld die zijn oorsprong kent in de Payment Services Directive (PSD2) uit 2019. PSD2 verplicht de traditioneel gesloten banken – mits de klant daarvoor toestemming geeft – om klantgegevens te delen met derde partijen. De kluisdeuren ‘moesten’ open, met het gevolg dat een open finance-revolutie werd ontketend.

En precies die revolutie staat centraal in deze educatieve podcastserie van de Leaders in Finance Academy (LIFA). Kopstukken uit de wereld van open finance – onder andere professionals van financiële instellingen, ondernemers uit de fintechsector, API-evangelisten, payment-specialisten, beleidsmakers, advocaten en één hoogleraar – nemen de luisteraar niet alleen mee naar de oorsprong van de revolutie, ook het heden én de toekomst (inclusief kansen en bedreigingen) worden uitgebreid besproken.

Ebook - Open Finance

Zo blijkt dat in eerste instantie lang niet iedereen stond te springen om deze revolutie. Immers, banken concurreerden niet meer alleen enkel met elkaar.  Inmiddels zoeken banken steeds sneller de samenwerking met fintechs. Het is tegelijkertijd een revolutie die nog in de kinderschoenen staat. Het is een revolutie die zeker ook niet alleen maar om banken en fintechs draait. Het is immers de consument die die baas blijft over eigen data en het is de consument die uiteindelijk bepaalt wie er toegang krijgt tot zijn of haar gegevens.

In de wereld van open finance is vertrouwen daarom essentieel. Het is dan ook een wereld die niet alleen maar draait om innoveren en producten. Banken en fintechs – samen met toezichthouders en beleidsmakers – dragen de verantwoordelijk om zorgvuldig met die al deze data om te gaan. Droogt de betaaldata van de klant op, dan is de revolutie al gauw voorbij.

Aan het woord komen onder meer Teunis Brosens (Hoofdeconoom Digitale Zaken bij ING), Hessel Kuik (CEO Bizcuit), Harold Mahadew (Distributie en InsurTech Lead Verbond van Verzekeraars), Emanuel van Praag (Hoogleraar Erasmus School of Law en advocaat bij Kennedy van der Laan), Gijs Boudewijn (Algemeen Directeur Betaalvereniging Nederland), Marcus Yarbug (Head of Sales Benelux Banking Circle), Eyal Sivan (Head of Open Banking Axway), Koen Adolfs (Lead Product Owner en API Evangelist bij ABN AMRO), Davy Kestens (CEO Cake) en Mattias Levin (Deputy Head bij de Digital Finance Unit van FISMA).

De educatietool van nu

De Open Finance-podcastreeks is (na AML en Bijzonder Beheer) alweer de derde podcastserie van de Leaders in Finance Academy, een samenwerkingsverband van Banken.nl en Leaders in Finance.

"Onze educatieve podcastseries worden door banken, verzekeraars, pensioenfondsen, fintechs en andere financiële instellingen ervaren als waardevolle aanvulling op het huidige leeraanbod", legt Ernst Beskers (medeoprichter van de Leaders in Finance Academy) uit. "Voor ons is dat een bevestiging dat podcast als leervorm een toegankelijke, prettige en laagdrempelige manier van leren is. En met deze nieuwe podcastserie over open finance zijn we er wederom in geslaagd om met een mooie groep sprekers een inhoudelijk boeiend verhaal te maken, dat prettig is om naar te luisteren en van te leren.”

Kennispartners

Voor elke podcastserie werkt de Leaders in Finance Academy samen met kennispartners. In de Open Finance-serie zijn dat Axway, Banking Circle, Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken.

Axway is een wereldwijd softwarebedrijf voor integratie-oplossing binnen het open banking domein. Axway’s API-first-benadering – middels zijn Amplify platform – stelt financiële instellingen in staat om data uit kernsystemen snel en eenvoudig beschikbaar te stellen. Volgens Axway is dit dé manier voor financiële instellingen om niet alleen mee te surfen op de golf van open banking & finance, maar deze ook voor te blijven. Om deze reden heeft Axway zich als kennispartner aangesloten bij deze editie van de podcastserie.

Het Verbond van Verzekeraars behartigt de belangen van zijn leden en verbindt die met de belangen van de samenleving. Het verantwoord omgaan met data voor de klant en samenleving is één van de speerpunten van het Verbond voor de aankomende jaren. Men bepleit een open insurance raamwerk waarbij de regie over data bij de consument ligt en het klantbelang adequaat is gewaarborgd. Het Verbond steunt de Leaders in Finance Academy dan ook in zijn doelstelling om dit thema voor de nabije toekomst een podium te geven.

Banking Circle is een gelicenseerde betalingsbank die zijn betaalinfrastructuur beschikbaar stelt aan een financiële instelling. Banking Circle maakt daarbij optimaal gebruik van de mogelijkheden die open banking en open finance bieden binnen het payments domein. Door zijn kennis en ervaring op dit gebied te delen, wil Banking Circle een voorbeeld zijn voor nieuwe open finance initiatieven. Om deze reden heeft Banking Circle zich als kennispartner aangesloten bij de podcastserie.

De Nederlandse Vereniging van Banken is de vierde en laatste kennispartner. De NVB behartigt de gemeenschappelijke belangen van de Nederlandse en buitenlandse banken die actief zijn in Nederland. De NVB werkt samen met zijn leden en stakeholders aan een duurzame, digitale en veilige bankensector en samenleving. Banken investeren continu in nieuwe technologieën om een zo een zorgeloze financiële dienstverlening te creëren voor iedereen. Om die reden heeft de NVB zich (wederom) aangesloten bij de podcastserie.

Voorproefje

Alle vijf de afleveringen van de podcastserie over Open Finance zijn vanaf nu te beluisteren. Benieuwd? Luister hieronder naar een voorproefje.

Hoewel de Open Finance-reeks nog geen dag oud is, staan de volgende podcastseries alweer volop in de steigers. Zo staat de vierde serie in het teken van sustainable finance, hét speerpunt van de financiële sector (en de wereld) voor de aankomende jaren. De vijfde serie zal gaan over cybersecurity en de zesde over hypotheken.