ING introduceert met NEAR een nieuwe contactloze betaalmethode

11 juli 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

ING wil contactloos betalen nóg makkelijker maken. In samenwerking met NXP Semiconductors en Samsung heeft de bank een nieuwe peer-to-peer betalingsapplicatie (genaamd NEAR) ontwikkeld waarbij consumenten hun telefoon slechts hoeven te richten op de telefoon van de ontvanger. Gebruikers hoeven dus niet langer meer op zoek naar elkaars gebruikersnaam, emailadres of telefoonnummer wanneer ze iets op de rommelmarkt willen kopen, aan een collectebus willen doneren of wanneer bijvoorbeeld een restaurantrekening gesplitst dient te worden.

De nieuwe betaalmethode maakt gebruik van de ultra-wideband (UWB) technologie van NXP en kan worden gebruikt op de nieuwere generatie Samsung telefoons. De innovatie zal eerst in een interne pilot van ING en NXP verder worden getest in de tweede helft dat dit jaar. Vervolgens zal worden gekeken wat de vervolgstoppen zijn om ook klanten actief te betrekken bij de verdere ontwikkeling van NEAR.

De betaalmethode werkt als volgt: In de ING bankieren app selecteer je eerst de persoon in je fysieke nabijheid die je wilt betalen. Je ziet dan de ontvanger inclusief de afstand in de ING app. Vervolgens tik je het bedrag in en bevestig je de transactie. De ontvanger ziet op zijn beurt in zijn transactieoverzicht het ontvangen bedrag vermeld. Zowel betaler als ontvanger  moeten NEAR op hun telefoons hebben en beide telefoons moeten over UWB-technologie beschikken.

ING introduceert met NEAR een nieuwe contactloze betaalmethode

Sneller én gemakkelijker

“Met deze nieuwe technologie kun je een peer-to-peer betaling aan bekenden maar ook onbekenden doen door je telefoon bij elkaar in de buurt te houden”, legt Thijs Janssen van ING Factory uit. “De gebruikers hoeven dus niet meer hun persoonlijke gegevens uit te wisselen en dit maakt elkaar betalen nog sneller en gemakkelijker. De UWB-technologie zorgt ervoor dat de betaling veilig naar de juiste persoon gaat.”

Samsung heeft ING en NXP toegang gegeven tot hun toestellen om het betaalsysteem mogelijk te maken. Samsung toestellen hebben de UWB-technologie sinds de introductie van de Galaxy Note 20 Ultra. De Samsung-telefoons waarop NEAR kan worden gebruikt zijn naast de Galaxy Note 20 Ultra ook de Galaxy S21 Ultra en de Galaxy S22+ Ultra.