ING en partners slaan handen ineen om clubvoetbal (financieel) toegankelijk te maken

21 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Als hoofdsponsor van het Nederlands voetbal is ING van mening dat ieder kind moet kunnen voetballen. Helaas blijkt uit onderzoek dat één op de elf kinderen in armoede opgroeit, waardoor het voor ouders lastig kan zijn om bijvoorbeeld de contributie van een voetbalclub te betalen. Wat veel mensen echter niet weten is dat er mogelijkheden bestaan om toch te kunnen voetballen, ook als er even geen geld is.

ING wil daarom samen met de KNVB, SchuldenlabNL, de VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ervoor zorgen dat dit jaar zoveel mogelijk Nederlandse amateurverenigingen een financieel contactpersoon krijgen. De contactpersonen moeten gezinnen helpen de juiste (lokale) regelingen te vinden, zodat kinderen toch in clubverband mee kunnen voetballen.

“Niemand mag, om welke reden dan ook, buitenspel komen te staan”, aldus Leon Wijnands (directeur Duurzaamheid bij ING Nederland). “Kinderen moeten kunnen voetballen, ook als even niet genoeg geld is. Met financieel contactpersonen bij voetbalverenigingen helpen we daarbij.” Wijnands legt uit dat die contactpersonen vrijwilligers kunnen zijn van de amateurclub zelf, maar ook medewerkers van ING als die zich als vrijwilliger hebben aangemeld.

“We zijn gestart met een pilot van tien voetbalverenigingen”, vervolgt Wijnands zijn uitleg. “De afgelopen weken zijn er tientallen clubs bijgekomen en merken we dat de behoefte aan ondersteuning groot is. Daarom zullen we dit initiatief uitbreiden naar 550 amateurvoetbalverenigingen waar ING sponsor is, om hopelijk later dit jaar alle voetbalverenigingen in Nederland te voorzien van een route om leden met geldzorgen bij te kunnen staan.”

Het juiste loket

Uit een peiling van ING onder 111 amateurvoetbalverenigingen blijkt dat 43% van de clubs op de hoogte is van de financiële problemen van hun leden. Deze leden zouden vooral moeite hebben met het betalen van de contributie (81%). 47% van de verenigingen is echter niet op de hoogte van eventuele financiële problemen bij leden die ervoor kunnen zorgen dat kinderen niet meer kunnen voetballen.

Ondanks de financiële problemen bestaan er echter voldoende landelijke ne lokale regelingen om mensen met een kleien beurs op weg te helpen om alsnog de contributie van een sportclub te betalen. Volgens Sadik Harchaoui, (mede-initiatiefnemer van SchuldenlabNL), weten mensen echter niet waar ze die kunnen vinden.

“Daarom is het goed dat ING en de KNVB samenwerken door het aanstellen van financiële contactpersonen bij amateurclubs. Deze contactpersonen kunnen mensen helpen om het juiste loket of de juiste regeling te vinden”, besluit Harchaoui.