ING blijft tijdens WK in Qatar thuis

11 april 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft besloten om niet met het Nederlands elftal af te reizen naar het WK in Qatar. Een woordvoerder van de bank en tevens hoofdsponsor van Oranje stelt tegenover De Telegraaf dat er vanwege de mensenrechtensituatie in het land is besloten om geen gebruik te maken van de mogelijkheden om wedstrijdkaarten te krijgen voor personeel en klanten. Ook andere sponsoren (Albert Heijn, KPN, de Nederlandse Loterij en Bitvavo) hebben besloten om het WK thuis vanaf de bank te volgen.

Daarnaast stelt de bank dat het ook geen gerelateerde campagnes zal voeren gedurende het voetbaltoernooi. Dat betekent dat er tijdens het voetbaltoernooi geen ING-reclamespotjes op tv voorbijkomen. Wel zal het ING-logo op de hesjes van de voetballers te zien blijven. Daarnaast stelt de ING-woordvoerder dat de bank zich wil richten op het EK Vrouwenvoetbal dat aankomende zomer in Engeland wordt georganiseerd.

Het WK in Qatar is al geruime tijd omstreden, onder andere omdat er volgens The Guardian tussen 2010 en 2020 ruim 6.750 arbeidsmigranten (met name rondom de bouw van de stadions) zouden zijn omgekomen. Onlangs noemde bondscoach Louis van Gaal het een schande dat het WK in Qatar wordt gehouden.

ING blijft tijdens WK in Qatar thuis

“Ik vind het belachelijk dat het WK daar is. Dat we in een land spelen om het voetbal daar te ontwikkelen, zoals de FIFA dan zegt, dat is al bullshit. Het gaan gewoon om geld en om commerciële belangen” aldus de bondscoach.

Maatschappelijk bewust deelnemen

In een reactie aan de NOS stelt de voetbalbond de keuze van zijn partners om niet naar het WK af te reizen te respecteren. “De KNVB heeft als deelnemer aan het WK een andere rol en verantwoordelijkheid dan onze commerciële partners. De bond heeft in 2020 besloten om maatschappelijk bewust deel te willen nemen aan het WK in Qatar.”

“Onderdeel hiervan is dat we onze partners maximaal informeren over de ontwikkelingen in Qatar en onze maatschappelijke inzet. Op basis van deze informatie hebben ze ieder voor zich een besluit genomen.”