Investeringsfonds ABN AMRO stapt in duurzame crowdfundingsmarkt

10 mei 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Het Sustainable Impact Fund van ABN AMRO (AA SIF) heeft een belang genomen in Lendahand – een innovatief crowdfundingplatform dat impactinvesteringen in opkomende landen koppelt aan geïnteresseerde particuliere beleggers. Lendahand heeft als missie om “armoede te bestrijden in opkomende landen door te investeren in mensen en hun bedrijven”.

“In landen als Kenia, Mexico of Indonesië zijn genoeg bevlogen ondernemers die de handen uit de mouwen willen steken om hun leefomgeving te verbeteren”, legt Lendahand-CEO Koen The uit. “Ons doel is armoede te bestrijden door de lokale bevolking te empoweren. Dat kan dankzij de investering van particuliere investeerders. Via het platform kun je al vanaf vijftig euro een lening verstrekken aan een onderneming tegen een eerlijke rente.”

Met zijn model probeert Lendahand een manier te creëren voor beleggers om een sociale en duurzame impact te maken in de wereld en tegelijkertijd rendement te ontvangen over hun investeringen. Sinds de oprichting van het crowdfundingplatform in 2013 hebben particuliere beleggers al voor ruim €125 miljoen aan investeringen in verschillende sectoren gedaan, zoals duurzame energie of landbouw.

De volgende stap

Lendahand hoopt met de investering vanuit het AA SIF een verdere uitbreiding naar andere Europese landen mogelijk te maken. Frankrijk is daarbij het eerste ‘doelwit’ – om die reden doen ook twee Franse institutionele investeerders (INCO en ACTED) mee aan de investeringsronde. Anderzijds wil het crowdfundingplatform met de kapitaalinjectie zijn positie versterken in de doelmarkten om zo geschikte nieuwe projecten en ondernemingen te vinden.

Het investeringsfonds van ABN AMRO stelt overtuigd te zijn van de positieve impact die het platform creëert. “Lendahand loopt voorop als het gaat om het werven en inzetten van crowdfunding-gelden voor duurzame- en ontwikkelingsdoeleinden in opkomende markten”, legt Eric Buckens (Investment Director AA SIF) uit.

“De onderneming heeft een sterk trackrecord waar het gaat om het vinden van impactvolle projecten en is bovendien in staat te zorgen dat crowdfunders nauw betrokken worden bij hun investering. Met deze venture capital investering kan het bedrijf de volgende stap zetten”, besluit Buckens.