FNV Senioren eist behoud pinautomaten

08 maart 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Het aantal pinautomaten is in 2021 wederom flink gedaald. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederland afgelopen jaar zo’n 900 pinlocaties armer is geworden (van 5795 naar 4916). FNV Senioren laat weten deze trend te betreuren en roept banken op om met ouderen en andere kwetsbare doelgroepen rekening te houden: “houdt het aantal pinautomaten – met name in dorpen – op peil.”

Het sluiten van geldmachines gaat volgens de seniorenvakbond ten koste van de leefbaarheid van dorpen en steden. Met name voor senioren – maar ook voor mensen met een handicap of digibeten – is dit “een groot probleem”. Deze groep heeft over het algemeen moeite met digitaal bankieren en gebruiken nog regelmatig cash geld, hierdoor is een geldautomaat in hun directe omgeving van essentieel belang.

“Ouderen verliezen steeds vaker een voor hen zeer belangrijke voorziening”, legt Hettie Kijzers (FNV Senioren) uit. “Met name in dorpen is de aanwezigheid van een bank een zeldzaamheid aan het worden. Maar zonder geldautomaat voelen veel kwetsbare mensen zich afgesloten van de buitenwereld en dreigt vereenzaming of zelfs isolatie. FNV Senioren vindt dat banken ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om deze klanten in staat te stellen van hun diensten gebruik te maken.”

FNV Senioren eist behoud pinautomaten

Onvoldoende

Het sluiten van pinautomaten is overigens niet de enige reden waarom ouderen zich door de banken achtergesteld voelen. Ook het aantal bankfilialen neemt namelijk steeds verder af. “Senioren en andere mensen die moeite hebben om hun bankzaken digitaal te regelen zitten met de handen in het haar.”

“De kloof tussen mensen die digitaal wel vaardig zijn en zij die daar meer moeite mee hebben, wordt alsmaar groter. Deze tweedeling is onwenselijk. We zien dat banken onder meer met computercursussen of servicepunten wel hun best doen, maar voor heel veel mensen blijft dat onvoldoende. Laten we daarom de pinautomaat in het straatbeeld houden.”