ING sluit ruim helft van zijn bankkantoren in Nederland

06 april 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING gaat 69 kantoren in Nederland sluiten omdat er steeds minder toeloop is. De sluiting van kantoren heeft als consequentie dat er 440 voltijds (FTE-) arbeidsplaatsen worden geschrapt.

De reorganisatie komt bovenop de ingrepen die vorig jaar al zijn aangekondigd en is een gevolg van voortgaande digitalisering waardoor de behoefte van klanten verandert. Steeds meer zaken kunnen immers digitaal geregeld worden, aldus ING, dat inzet op meer servicepunten in winkels als Bruna en Primera, of bij bibliotheken. Daar kunnen klanten dan terecht voor dagelijkse bankzaken.

ING-huizen

Volgens Ruud van Dusschoten, bestuursvoorzitter van ING Nederland, hebben de coronamaatregelen de digitalisering verder versneld. In een verklaring van de bank zegt hij: “Het was al niet meer nodig om naar een kantoor te komen om een particuliere rekening te openen. Nu hoeft dat ook niet meer om een nieuw adres of mobiel nummer door te geven.”
ING sluit ruim helft van zijn bankkantoren in Nederland

Er blijven 59 ING kantoren bestaan, die zullen worden omgebouwd naar zogenaamde ‘ING-huizen’. Daar kunnen klanten terecht met vragen over bankzaken en financieel advies. Het aantal servicepunten wordt uitgebreid van 246 naar 321.

Reorganisatie

Door de reorganisatie gaan 240 banen verloren bij de kantoren, en nog eens 200 bij afdelingen die advies geven aan klanten. De bank zegt betrokken medewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan, binnen of buiten de organisatie.

Net als ING zijn ook andere banken aan het snijden in het aantal vestigingen. Zo beschikte Rabobank in 2010 nog over meer dan duizend kantoren, maar naar verwachting zijn dat er over enkele jaren nog maar 100 à 150. Bij ABN Amro liep het aantal kantoren vanaf 2010 terug van vijfhonderd naar ongeveer honderd.