ING investeert in energie-innovator EIT InnoEnergy

19 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

ING heeft als eerste financiële instelling een aandeel genomen in EIT InnoEnergy, de “Europese innovatiemotor voor duurzame energie”. EIT InnoEnergy wordt ondersteunt door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, een orgaan van de Europese Unie. 

Zowel de “urgente dreiging van klimaatverandering” als de “overtuiging dat duurzaamheid waarde creëert” motiveren de bank om bij te dragen aan de transitie van de economie. De investering in EIT InnoEnergy is daar volgens ING het bewijs van.

EIT InnoEnergy werd in 2010 opgericht en heeft sindsdien meer dan €560 miljoen geïnvesteerd in meer dan 380 bedrijven. Met zijn investeringen ondersteunt het bedrijf duurzame innovaties op een groot aantal gebieden, waaronder energieopslag, transport en mobiliteit, hernieuwbare energiebronnen en duurzame gebouwen en steden.

ING investeert in energie-innovator EIT InnoEnergy

Investeringen in Northvolt (fabrikant van lithium-ionbatterijen), Skeleton Technologies (leverancier van oplossingen voor energieopslag), Hardt Hyperloop (innovator op het gebied van mobiliteitsoplossingen) en de geïntegreerde, digitale greenfield-staalfabriek H2 Green Steel worden als het opvallendst en meest succesvol gezien in de investeringsportefeuille van EIT InnoEnergy.

Een belangrijke kans

Gido van Graas, Global Head of New Energy Technologies bij ING, is verheugd met het feit dat ING en zijn Sustainable Investment Fund onderdeel uitmaakt van het ecosysteem van EIT InnoEnergy. “Zo ondersteunen wij de decarbonisatie van de samenleving. Duurzaamheid, energie-innovaties en de energietransitie zijn speerpunten bij ING.”

Dit blijkt volgens Van Graas ook uit de betrokkenheid van de bank bij de Net-Zero Banking Alliance en de manier waarop ING zijn portefeuille afstemt op de net-zero klimaatdoelstellingen. “De samenwerking met EIT InnoEnergy is een belangrijke kans om de energietransitie verder te steunen door middel van nieuwe en schone energiebronnen zoals batterijopslag, groene waterstof en zonne-energie.”

Cruciaal belang

“Duurzame innovaties die de energietransitie ondersteunen zijn ook afhankelijk van banken en bedrijven die investeren in een groene toekomst”, vult Jacob Ruiter (CEO EIT InnoEnergy Benelux) zijn partner aan. “ING was een voorloper met zijn commitment voor duurzame energie via zijn investeringen in EIT InnoEnergy en dat is voor ons van cruciaal belang nu we het jaar 2022 ingaan.

“Samen met grote financiële en industriële ondernemingen zetten wij ons in voor betaalbare energie die wereldwijd toegankelijk is en tegelijkertijd de uitstoot vermindert”, aldus Ruiter.