Beleggingen in gas en kernenergie worden mogelijk als ‘groen’ gezien

07 januari 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

De Europese Commissie denkt eraan om in de toekomst beleggen in gas en kernenergie als ‘groen’ te bestempelen. Dat staat in het conceptvoorstel van de ‘groene taxonomie’ – het eerst definitiestelsel voor duurzame beleggingen. In het voorstel is terug te vinden dat investeren in gas (onder specifieke voorwaarden) tot 2030 als duurzaam wordt bestempeld, bij investeren in kernenergie geldt dat tot 2045.

De taxonomie is bedoeld om greenwashing tegen te gaan en om zo te voorkomen dat pensioenfondsen, verzekeraars en andere beleggers hun geld niet investeren in projecten die duurzaam lijken maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Het Financieele Dagblad schrijft daarbij dat er veel privaat geld nodig is om de doelstelling van de Europese Unie – om in 2050 klimaatneutraal te zijn – te halen.

“Rekening houdend met wetenschappelijk advies en technologische vooruitgang, en de verschillende uitgangsposities van lidstaten, ziet de Commissie een rol weggelegd voor gas en kernenergie bij de transitie naar een toekomst met voornamelijk hernieuwbare energiebronnen”, stelde de Commissie onlangs in een toelichting.

Beleggingen in gas en kernenergie worden mogelijk als ‘groen’ gezien

Verdeeldheid

Volgens het FD leidt het definitiestelsel vooralsnog tot grote verdeeldheid onder de lidstaten. Zo is Frankrijk – dat 70% van zijn stroom uit kerncentrale haalt – voorstander van het plan. Ook voormalig Oostbloklanden zijn grotendeels voor: zij zien in gas een geschikt en relatief groen alternatief om het gebruik van kolen af te bouwen. Duitsland en Oostenrijk zijn daarentegen juist weer tegen.

“Uit de Brusselse plannen volgt dat investeringen in kernenergieprojecten groen mogen heten als zo’n project een plan, fondsen en plek heeft om veilig van radioactief kernafval af te komen”, schrijft de krant. “Een gascentrale wordt volgens het conceptvoorstel als duurzaam gezien wanneer die niet meer dan 270 koolstofdioxide per kilowattuur uitstoot.”