Banken en energiecoöperaties lanceren Realisatiefonds voor lokale energieprojecten

25 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Energie Samen en SVn, in samenwerking met Rabobank, Triodos en ASN Groenprojectenfonds, hebben het Realisatiefonds gelanceerd. Het is de bedoeling dat lokale energiecoöperaties het fonds (via zogenoemde Realisatieleningen) kunnen inzetten ter financiering van collectieve zonneprojecten. Het fonds verwacht de komende jaren tot ruim 1.000 duurzame energieprojecten van burgerinitiatieven te financieren.

Een lokale energiecoöperatie is een initiatief van burgers die samen een energieproject starten om zelf op grote schaal duurzame energie op te wekken. De coöperatie is eigenaar van de installatie, verkoopt de groene stroom en verdeelt de winst onder zijn leden. De initiatiefnemers van het Realisatiefonds leggen uit dat het voor veel kleinere energiecoöperaties momenteel moeilijk is om hun financiering rond te krijgen. “Zonde, want energiecoöperaties in Nederland zijn een belangrijke schakel in de energietransitie. Speciaal voor deze groep is er nu het Realisatiefonds.”

Het fonds is gevuld met zogeheten groen geld, beschikbaar gesteld door Rabobank, Triodos en ASN Groenprojectenfonds. De banken hebben gezamenlijk de structuur en documentatie voor de projectfinanciering opgesteld. “Deze zijn speciaal voor het fonds aangepast om kleinere projecten te financieren”, leggen de initiatiefnemers uit. “Dit heeft geresulteerd in processen, documenten en procedures die het proces van aanvraag tot realisatie zo vloeiend mogelijk laten verlopen.”

Banken en energiecoöperaties lanceren Realisatiefonds voor lokale energieprojecten

Projecten van €30.000 tot €1.000.000

De Realisatielening biedt uitkomst voor projecten van €30.000 tot €1.000.000. Volgens de initiatiefnemers kan de lening met gunstige voorwaarden worden aangeboden, mede vanwege de eigen inbreng van de energiecoöperaties. Het maximale te financieren gedeelte bedraagt 75% van het totale project.

Het aanvragen van de lening begint bij Energie Samen. De belangenbehartiger en koepelorganisatie adviseert energiecoöperaties over de financieringsaanvraag en de haalbaarheid. Zodra de aanvraag compleet is, gaat het financieringsdossier naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeente (SVn), de beheerder van het Realisatiefonds. SVn beoordeelt het dossier, brengt een offerte uit en verstrekt de lening.