Techstartups steeds meer in trek bij durfkapitalisten

29 oktober 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Corporate investeerders en durfkapitalisten investeren steeds vaker in jonge en innovatieve techbedrijven, zo blijkt uit Bain & Company’s ‘Global Technology Report 2021’. Het adviesbureau brengt jaarlijks de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de technologiewereld in kaart. Techstartups vormen al jaren een populair jachtterrein, maar de investeringen in de sector bereiken de laatste jaren recordpieken.

David Crawford, Hoofd Global Technology Practice bij Bain & Company, legt uit dat techstartups in de eerste helft van dit jaar goed zijn voor meer dan tweederde van de totale durfkapitaalinvesteringen. De achtergrond van de deze ontwikkeling is volgens Crawford helder.

“De Covid-19-pandemie heeft gezorgd voor een versnelling van digitalisering en het omarmen van nieuwe manieren en zaken. Technologie is de primaire kracht achter de disruptie en waardecreatie in bijna elke industrie over ter wereld.”

Er is daarbij een duidelijk trend zichtbaar; durfkapitaalinvesteringen in techstartups worden steeds vaker gedaan via zogenoemde ‘late stage-deals’ (waarbij geïnvesteerd wordt in ‘gevestigde’ startups). “Investeerders zijn massaal op zoek gegaan naar meer zekere investeringen om risico’s af te dekken en de storm te overleven”, legt Crawford uit.

Crawford stelt tevens dat deze verschuiving zeer waarschijnlijk ook na de COVID-19 pandemie zal voortduren. “Bedrijven met venture capita achter zich kiezen er vaker voor om langer particulier te blijven. Zo kunnen ze blijven investeren in omzetgroei en de druk vanuit de kapitaalmarkt – die een focus op winstgevendheid voorschrijft – ontlopen.”

Vooral AI- en cloudtech’s populair

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat twee segmenten – kunstmatige intelligentie (AI) en cloudtechnologie – verantwoordelijk zijn voor het grootste aantal deals. De cijfers laten zien dat de durfkapitaalinvesteringen in deze segmenten de afgelopen tien jaar meer dan twee keer zo snel zijn gegroeid als investeringen in andere sectoren. Tegenwoordig zijn deze segmenten goed voor meer dan een derde van de totale waarde van de techinvesteringen door durfkapitalisten. 

“Bedrijven en investeerders zijn zich zeer bewust van de buitengewone impact die cloudgebaseerde computingmodellen kunnen hebben”, legt Crawford over cloud computing uit. “Cloudgedreven bedrijfsmodellen ontsluiten aanzienlijke waarde voor bedrijven in elke sector.” Op het gebied van AI blijkt het grootste deel van de durfkapitaalinvesteringen geconcentreerd in Amerika en China.

AI-durfkapitaalinvesteringen komen grotendeels terecht in de transportsector en de gezondheidszorg. Zo wordt AI in het transportlandschap ingezet voor autonoom rijden, robottaxi’s en het efficiënter maken van langeafstands-vrachtwagenvervoer. In de zorg kan AI hulp bieden bij het ontdekken van geneesmiddelen of bijvoorbeeld op het gebied van diagnostiek en imaging.