KPMG: Sterk mondiaal herstel fintech-investeringen eerste helft 2021

30 augustus 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

De wereldwijde investeringen in de fintech lieten een sterk herstel zien in de eerste helft van 2021. Met een recordaantal deals (2.456) werd $98 miljard geïnvesteerd in verschillende innovatieve fintech-bedrijven. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport ‘The Pulse of FinTech’ van KPMG.

Het rapport stelt dat de algehele wereldwijde fintech-financiering voor M&A-, PE- en VC-deals naar een nieuw hoogtepunt stegen in de eerste helft van 2021. De financiering steeg van $ 87 miljard in de tweede helft van 2020 tot $ 98 miljard in de eerste helft van 2021.

Noord-Amerika

In Noord-Amerika waren de investeringen robuust, waarbij vooral de VC-investeringen het goed deden. Grote deals zoals een verhoging van $3,4 miljard door Robinhood, een verhoging van $600 miljoen door Stripe en $500 miljoen door Better, ServiceTitan en DailyPay waren hierbij opvallend.

KPMG:  Sterk mondiaal herstel fintech-investeringen eerste helft 2021

Het rapport stelt verder dat bedrijven bijzonder actief waren in venture-deals, om zo de snelheid van hun digitale transformatie te vergroten en hun digitale capaciteiten te verbeteren. Veel bedrijven realiseren zich dat dit sneller en efficiënter kan door samenwerking met fintechs en door er extra in te investeren.

Ian Pollari, Global Co-Leader KPMG, verklaart het herstel: “De totale investeringen in fintech stegen naar een recordhoogte toen investeerders, en dan met name bedrijven en durfkapitaalinvesteerders, gingen inzetten op marktleiders in tal van sectoren en subsectoren. Grote investeringsrondes, hoge waarderingen en succesvolle exits laten zien dat digitale betrokkenheid van klanten niet meer weg te denken valt.”

Europa en Azië

Ook in Europa was de groei aan investeringen explosief. Daarbij liep het Verenigd Koninkrijk voorop met $24,5 miljard aan investeringen, gevolgd door Scandinavië ($4,8 miljard), Duitsland ($2,5 miljard) en Frankrijk ($2 miljard). In Scandinavië kwam praktisch de totale fintech-investering op het conto van drie deals in Zweden: de overname van handelsplatform Itivi van $2,6 miljard door Broadridge Financial Solutions, en twee financieringsrondes van in totaal $1,9 miljard door het ‘nu kopen, later betalen’-bedrijf Klarna.

Het herstel in Azië en Australië was solide in de eerste helft van 2021. India was koploper met een totale fintech-investering van $2 miljard, gevolgd door China ($1,3 miljard) en Australie ($900 miljoen).

Toekomstperspectief

Het rapport concludeert dat verwacht wordt dat de totale investeringen in fintech in de meeste regio’s van de wereld robuust zullen blijven. Financieringsoplossingen zoals banking-as-a-service-modellen en B2B-diensten zullen naar verwachting steeds meer investeringen aantrekken. Door de toename van digitale transacties en de daarmee gepaard gaande toename van cyberaanvallen en ransomware, zullen cyberbeveiligingsoplossingen waarschijnlijk ook op de radar van investeerders staan.

Anton Ruddenklau, Global Co-Leader Fintech KPMG International, onderstreept het belang van fintech: “Fintech is momenteel een ongelooflijk populair investeringsgebied, en dat zal naar verwachting zo blijven gezien het toenemende aantal fintech-hubs dat investeringen aantrekt, waarbij de deals en de waarde ervan steeds groter worden.”