Robuuste groei Fintech investeringen verwacht in 2021

22 maart 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Uit ‘Pulse of Fintech’, het onderzoek dat KPMG iedere zes maanden uitvoert naar de wereldwijde investeringen in Fintech, komt naar voren dat in de tweede helft van 2020 de investeringen in technologische vernieuwing significant zijn gestegen.

Ondanks die goede tweede helft van het vorige jaar kwamen de totale investeringen in 2020 lager uit dan in 2019. Dat jaar werd er voor $168 miljard geïnvesteerd, tegenover $105 miljard in 2020.

De Amerikaanse markt was, ondanks onzekerheid over de verkiezingen, goed voor $76 miljard aan fintech-investeringen, meer dan 70% van de totale wereldwijde investeringen. In Europa waren challenger banken en paymentbedrijven zoals het Zweedse Klarna, het Poolse ePlatnosci en het Britse Revolut elk goed voor investeringen van meer dan $500 miljoen dollar.

In ons land werd bijvoorbeeld het Nederlandse Smart2Pay overgenomen door Nuvel voor een waarde van $260 miljoen, zo schrijven de onderzoekers.

Robuuste groei Fintech investeringen verwacht in 2021

Krachtige groei

KPMG verwacht voor de toekomst een toenemende vraag naar digitaal betalen, contactloos betalen en e-commerce platformen. Deze trends zullen er naar verwachting voor gaan zorgen dat er in 2021 fors in fintech geïnvesteerd gaat worden. Anton Ruddenklau, Global Co-leader of Fintech bij KPMG, geeft aan: “Covid-19 is een katalysator geweest voor veel fintech businessmodellen, een ware proeftuin én testcase gezien de versnellende vraag van consumenten én bedrijven naar digitale oplossingen.”

Volgens Paul Koetsier van KPMG Fintech Advisory heeft de wereldwijde pandemie de interesse voor alternatieve vormen van betalen duidelijk doen toenemen. Koetsier: “Challenger banken komen ook steeds meer in de belangstelling van investeerders omdat zij in toenemende mate opschalen en steeds concurrerender worden. Niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd.” Daarbij ontwikkelt de Nederlandse markt zich tot een aantrekkelijke markt voor technologie gedreven partijen, die zich richten op het aanbieden van oplossingen voor de handel in financiële instrumenten, aldus Koetsier.

Ook Koetsier voorziet een krachtige groei van fintech-investeringen in 2021. Hij vindt het opvallend dat vooral grote ‘corporates’ zich meer en meer op markt gaan roeren. Koetsier: “De komende jaren zullen de bedrijfsinvesteringen alleen maar toenemen. Steeds meer ondernemingen worden mede door Covid-19 gedwongen om te investeren in nieuwe technologieën en het versnellen van hun digitale transformatie.”

Opleving fusies en overnames

Ten slotte verwacht KPMG dat het aantal beursgangen dit jaar fors zal toenemen. Volgens Koetsier zal over de hele linie een opleving aan fusies en overnames te zien zijn, nu kleinere fintechs consolideren en gevestigde bedrijven hun kans zien om hun inspanningen op het gebied van transformatie te versnellen. “Ook de grotere fintech bedrijven ruiken hun kansen om door middel van fusies en overnames te groeien. Wereldwijd zullen bovendien nieuwe markten voor fintech ontstaan”, aldus Koetsier.


Lees ook: KPMG: ruime verdubbeling investeringen in fintech tot $112 miljard