ING meest actieve Europese investeerder in fintech in 2019

28 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Via het investeringsfonds ING Ventures is de oranje bank de afgelopen jaren erg actief geweest in de fintech-wereld. Het meest actief van Europa zelfs, gemeten over het aantal deals in de jaren 2015 tot en met nu. Er zijn inmiddels ruim twintig investeringen gedaan via het fonds. In totaal heeft ING ruim 190 partnerships met fintechs lopen. ING voert een select lijstje aan met daarin louter grote venture capital investeerders. De lijst is opgesteld door Atomico en Dealroom.co. 

Feitelijk kan het niet helemaal, dat ING Ventures sinds 2015 de meest actieve investeerder in Europa is. ING Ventures - het investeringsvehikel voor fintech - bestaat namelijk pas sinds het laatste kwartaal van 2017. Daarvoor was ING echter ook al actief met investeren in fintech. Met ING Ventures onderkende ING het toenemende belang van fintech en als zodanig speelt het een niet te onderschatten rol in de ‘Think Forward’-strategie van de oranje bank. 

State of European Tech

De cijfers komen naar voren in een onderzoek van durfkapitaal-partij Atomico, in samenwerking met M&A-platform Dealroom.co. In het onderzoek - getiteld State of European Tech 2019 - duiken ze diep in het Europese investeringsklimaat met betrekking tot beloftevolle tech-startups. Er is een breed palet aan sectoren, bijvoorbeeld zorg, transport en voedsel. Met betrekking tot het nieuws over ING gaat het specifiek over investeringen in financiële technologie, ofwel fintech. 

In een ander onderzoek naar actieve investeerders in fintech - van CB Insights vorig jaar - kwam ING ook al voor. Dat onderzoek had een iets andere insteek, in de vorm van asset waarde. Het rapport van Atomico en Dealroom.co duidt het aantal deals. Waar ING ruim 190 partnerships heeft lopen met fintechs, heeft ING Ventures inmiddels ruim twintig investeringen gedaan. Zo investeerde de bank via het fonds in dienstverlener voor grensoverschrijdende betalingen Transfermate, geldmanagement-app Yolt, kopen op afbetaling-dienst Twisto en in financierder voor de grootzakelijke markt Cobase