ING investeert in Tsjechische fintech Twisto, app voor kopen op afbetaling

10 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Tsjechische fintech Twisto heeft in een Series B investeringsronde €14 miljoen opgehaald. ING is één van de partijen binnen een collectief dat geleid werd door Finch Capital en Velocity Capital. Twisto ontwikkelde een app voor kopen op afbetaling en instant financiering voor consumenten. De investering is bedoeld om het klantenportfolio van Twisto te verbreden.

Twisto weet de ogen van investeerders op zich gericht. De van oorsprong Tsjechische fintech haalde eerder in een Series A investeringsronde €5 miljoen op. In een Series B investeringsronde haalt het bedrijf een bedrag van €14 miljoen op. ING is één van de deelnemende investeerders, waarmee het zijn fintech-investeringenportolio verder uitbreidt. De oranje heeft hier met ING Ventures een speciaal fonds voor gereserveerd, gevuld met €300 miljoen. 

ING investeert in Tsjechische fintech Twisto, app voor kopen op afbetaling

De investeringsronde werd geleid door private equity-huizen Finch Capital en Velocity Capital. Naast ING sloten nog twee partijen aan, Uniqa Ventures en ING Bank Slaski. Die laatste is een Poolse dochteronderneming van ING. De deelname van ING Bank Slaski is geen toeval. Twisto is momenteel namelijk actief in twee landen, namelijk Tsjechië en Polen. Verdeeld over beide landen kent het bedrijf inmiddels meer dan een half miljoen klanten. De nieuwe instroom van kapitaal moet zorgen voor meer groei, specifiek in Centraal- en Oost-Europa.

Credit-based

Wat is Twisto eigenlijk en wat doet het? Twisto is een app waarmee consumenten eenvoudig kunnen kopen op afbetaling. Daarvoor bestaat een koppeling met Mastercard. Twisto is te gebruiken voor zowel online als offline aankopen. Met een ‘twist’ heb je alle betalingen onder de duim, is het motto van het bedrijf. De betalingen worden over een hele maand opgespaard en aan het einde van de maand verrekend. Ook verzorgt en structureert het facturen en rekeningen. De recente Series B ronde zal niet de laatste zijn als het aan Twisto ligt. Het bedrijf zoekt dit jaar nog tussen de €30 miljoen en €40 miljoen om de expansie verder te versnellen. Ook liggen er plannen voor een debit-functie, waarmee consumenten juist vanuit een tegoed kunnen webwinkelen.