ING investeert €7,5 miljoen in Nederlandse fintech voor grootzakelijke markt

20 september 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Via het fonds voor investeringen in fintech ING Ventures steekt de bank €7,5 miljoen in de Nederlandse startup Cobase. Cobase lanceert vandaag een multibank-platform, wat grote bedrijven in staat stelt om vanaf één centrale plek toegang te krijgen tot bankrekeningen en andere financiële producten en diensten bij veel verschillende banken en financiële instellingen. Cobase speelt hiermee duidelijk in op PSD2 en Open Banking.

Over het algemeen hebben grote bedrijven hun bankzaken niet ondergebracht bij één bank, maar bij meerdere banken. Soms met honderden rekeningen tegelijk. Cobase biedt naar eigen zeggen een totaaloplossing voor grootzakelijke klanten die hun financiën regelen bij meerdere banken. Via het platform van Cobase krijgen deze bedrijven toegang tot alle banken waar zij een rekening hebben lopen. Dat heeft als voordeel dat bedrijven niet meer per bank hoeven in te loggen om financiële activiteiten te verrichten. Het afhandelen van financiën kan voortaan via één portaal.

Eenvoudiger en efficiënter

ING Ventures - het fonds dat specifiek is opgericht voor investeringen in fintech - investeert €7,5 miljoen in Cobase. De oranje bank voegt er direct aan toe de komende jaren verder te investeren in het Nederlandse fintech-bedrijf. Benoît Legrand, Chief Innovation Officer bij ING: “Een aanzienlijk deel van de innovatiestrategie van ING bestaat uit samenwerkingen aangaan met fintechs of investeringen doen in fintechs. Bij investeringen zoals deze kijken we naar ondernemingen die een onderscheidende customer experience bieden aan hun klanten. Cobase past daar perfect in, met hun multibank-platform dat het beheren van meerdere bankrekeningen veel eenvoudiger en efficiënter maakt.”

ING investeert €7,5 miljoen in Nederlandse fintech voor grootzakelijke markt

Eenvoudiger en efficiënter, dat is ook wat Jorge Schafraad, CEO en oprichter van Cobase, voor ogen heeft: “Het is ons doel om het werken met meerdere banken eenvoudiger en efficiënter te maken. Onze doelgroep heeft vaak heel veel bankrekeningen bij veel verschillende banken. Met Cobase kan de klant via één portaal al die bankrekeningen beheren en het betekent ook dat het ERP-systeem van de klant niet met elke bank afzonderlijk geïntegreerd hoeft te worden, maar alleen nog maar met Cobase.”

Verder uitbreiden

In essentie draagt ING op deze manier ook bij aan het beter bereikbaar maken websites en apps van de concurrentie, maar volgens de bank draagt het bij aan de eigen innovatiestrategie. Daarbij spelen Cobase en ING alvast in op PSD2, dat het bevorderen van concurrentie op de betaalmarkt als voornaam doel heeft. Schafraad: “Met Cobase spelen wij in op de naderende PSD2 wetgeving en Open Banking, waardoor het makkelijker wordt voor Third Party Providers om met hun platformen toegang te krijgen tot bankrekeningen van hun klanten als die daarom vragen bij hun bank. Cobase kan alles op één plek samen laten komen, wat voor de klant het inzicht op de financiele posities, controle over de betaalstromen en operationele efficiency enorm kan verhogen.”

Met de kapitaalinjectie gaat Cobase het netwerk van banken wereldwijd verder uitbreiden en de functionaliteit van het platform verder doorontwikkelen. Het platform wordt in eerste instantie alleen aan grootzakelijke bedrijven in de Europese markt aangeboden, later ook daarbuiten.