Ohpen brengt IT-infrastructuur LeasePlan Bank naar de cloud

02 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

LeasePlan Bank heeft de afgelopen tijd stevig gesleuteld aan de digitale omgeving. Dat deed het in samenwerking met het Nederlandse fintech-bedrijf Ohpen. Ohpen migreerde voor de online spaarbank bijna 1 miljoen Nederlandse en Duitse spaarrekeningen naar de cloud. Het geeft LeasePlan Bank meer flexibiliteit, wat ten goede moet komen aan het gebruiksgemak voor de klant.

Sinds 2010 is LeasePlan Bank in Nederland actief als online spaarbank en sinds 2015 ook in Duitsland. Inderdaad, de bank komt voort uit autoleasegigant LeasePlan. In de jaren sinds de oprichting heeft de bank bijna een miljoen klanten aan zich weten te binden, mede vanwege de rentetarieven die ver boven het gemiddelde uitkomen. LeasePlan Bank vond het tijd om de IT-architectuur klaar te maken voor de toekomst. Daarvoor nam het Ohpen in de hand, dat banken flexibiliteit biedt met hun cloud based core banking systeem. Een hoop Engelse woorden achter elkaar die synoniem staan voor snelheid en effectiviteit aan de ‘achterkant van het kastje’. 

In totaal migreerde Ohpen zo’n 1 miljoen rekening van Nederlandse en Duitse particulieren naar de cloud, inclusief ongeveer 17 miljoen historische gegevens. “Ons uitgangspunt was het versimpelen van onze IT-structuren en het bevorderen van de flexibiliteit, snelheid en betrouwbaarheid ervan. Ondertussen wilden we zo min mogelijk gedoe voor onze klanten tijdens die transitie”, licht Sander Frons toe, directeur van LeasePlan Bank. 

Schoolvoorbeeld

Volgens Frons zijn de gestelde doelen stuk voor stuk gehaald, wat hem zeer tevreden stemt. “Ik zou willen zeggen dat de migratie en de implementatie naar de volledige cloud-native SaaS-oplossing van Ohpen een schoolvoorbeeld is van hoe zo’n operatie uitgevoerd zou moeten worden.”

Ohpen-bestuurder Angelique Schouten beschrijft de spagaat waar veel financiële instellingen momenteel voor staan. “Steeds meer financiële instellingen willen hun bestaande structuren verder digitaliseren, maar tegelijkertijd willen ze de complexiteit ervan steeds verder versimpelen. In het geval van LeasePlan Bank vervangt het Ohpen-platform meerdere oplossingen van meerdere aanbieders. Deze implementatie stelt LeasePlan Bank in staat om te werken met Amazon Web Services, wat zorgt voor een volledig digitale en toekomstbestendige bank die actief is in meerdere landen.”