Omzet Ohpen verdubbelt door overname Davinci

16 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Core banking provider Ohpen heeft branchegenoot Davinci overgenomen. Daarmee slaat Ohpen een flinke slag, want de omzet van de Amsterdamse fintech-onderneming verdubbelt en zelfs nog iets meer. Met de overname creëert Ohpen meer basis om ook internationaal verder uit te breiden, met name in het Verenigd Koninkrijk en in België. De prijs is niet openbaar gemaakt. 

Ohpen ondersteunt banken sinds 2009 met het beheren en administreren van duizelingwekkende hoeveelheden gegevens. Het platform wordt geïntegreerd in de systemen van de financiële dienstverleners door middel van een 100% API-gebaseerde interface. Een groot voordeel is dat het allemaal cloud-based is, waardoor de noodgedwongen afhankelijkheid van legacy systemen bij banken sterk afneemt. Onder meer de Volksbank, Robeco, Aegon en Nationale-Nederlanden werden al klant van Ohpen. 

Met de overname van branchegenoot Davinci zet Ohpen een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Een stap die de onderneming nog nadrukkelijker op de kaart zet en die het spreekwoordelijke startsein is voor verdere uitbreiding, vooral internationaal. “De combinatie van deze twee groeiende bedrijven stelt Ohpen in staat om de wereldwijde markt van 300 miljard dollar aan IT-uitgaven van banken verder aan te boren met onze internationale uitbreidingsplannen”, aldus CEO Matthijs Aler van Ohpen.

In de persverklaring geeft men aan dat Ohpen door de overname de enige cloud-based provider is die banken kan ondersteunen met sparen, beleggen, pensioenen, betalen, lenen en hypotheken. Daarmee is wel zo ongeveer alles gedekt wat met retailbankieren te maken heeft. Aler: “De activiteiten van Ohpen en Davinci zijn volledig complementair, dus dit vormt een significante uitbreiding van wat we financiële dienstverleners kunnen bieden.”

Geen reorganisaties nodig

Bijkomend voordeel van de mate van complementair zijn is dat er volgens Aler geen reorganisaties nodig zijn. “Er is nauwelijks overlap. We willen met de werknemers van beide bedrijven verder groeien.” Bij elkaar opgeteld gaat het om zo’n 350 medewerkers, die dus ogenschijnlijk niet hoeven te vrezen voor hun baan. 

Met de acquisitie en bijbehorend breder productaanbod denkt Ohpen ook in het buitenland zijn slag te kunnen slaan. Daarbij is het vizier in eerste instantie gericht op het Verenigd Koninkrijk en België. In deze landen richt men zich op de klassieke financiële dienstverleners die verouderde technologie willen vervangen. Is de overname van Davinci een voorbode voor meer? Daarover is Aler terughoudend: “Als er iets voorbij komt dat heel goed past, kun je daar natuurlijk altijd naar kijken. Maar acquisities zijn geen doel op zich. De komende anderhalf jaar willen we de combinatie die we nu hebben organisch verder uitbouwen.”