ACFCS NL Chapter strijdt tegen financiële criminaliteit

08 september 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Sinds deze week vechten Leaseplan, Van Lanschot Kempen, Dun & Bradstreet, BusinessForensics en Protiviti samen tegen financiële criminaliteit. De organisaties hebben de Nederlandse afdeling van de Association of Certified Financial Economic Crime Professionals (ACFCS) opgericht. Daarmee bieden de samenwerkingspartners een platform voor kennisdeling, netwerken en training.

De schade van financiële criminaliteit loopt al jaren snel op. Geschat wordt dat het vorig jaar ging om een slordige $180 miljard, waar dit enkele jaren eerde nog ongeveer $100 miljard was.

Ook in Nederland gaat het hard. Volgens The Hague Security Delta passeerde de schade vorig jaar de grens van €10 miljard. Ook in de media is steeds meer aandacht voor financiële misdaad. Denk bijvoorbeeld aan de torenhoge boetes die banken moesten betalen omdat ze hun anti-witwasmaatregelen niet op orde hadden.

Mede door dergelijke incidenten is er vanuit alle bedrijfssectoren steeds meer aandacht voor de bestrijding van financiële criminaliteit. Dit vormde voor Protiviti en BusinessForensics aanleiding om het ACFCS-platform naar Nederland te halen en op zoek te gaan naar andere professionals om gezamenlijk het bestuur van de Nederlandse Chapter te vormen.ACFCS NL Chapter strijdt tegen financiële criminaliteit

“Financieel economische criminaliteit is altijd slecht voor de economie, een verslechterende economie als deze, werkt helaas ook weer (nieuwe vormen van financieel-economische) criminaliteit in de hand”, stelt Ruth Post, die is aangesteld als voorzitter van het bestuur. “De mogelijke vlucht die dat de komende tijd zal nemen maakt dat we waakzaam moeten zijn op kwetsbaarheden en dat alles in een zwaar veranderende omgeving. Wij zien dan ook een groeiende noodzaak om uit de silo’s van organisaties of vakgebieden te stappen en samen te werken in de strijd tegen nieuwe vormen van financieel-economische criminaliteit.”

Het Nederlandse Chapter van ACFCS brengt specialisten op het gebied van financiële criminaliteit uit alle richtingen samen door evenementen te organiseren, ervaringen rond de preventie van financiële criminaliteit te delen en ondersteunt de specialisten in het behalen van het CFCS-certificaat. Protiviti en BusinessForensics zijn al ACFCS gecertificeerd en hebben de kennis over de organisatie van ACFCS en het daarbij behorende netwerk.

Het bestuur van de Nederlandse Chapter bestaat uit voorzitter Ruth Post (Directeur Privacy & Compliance bij LeasePlan), vicevoorzitter Owen Strijland (Directeur Fintech Services bij Protiviti), Perry Huijgen (Secretaris | Senior Consultant bij Protiviti), Lotte van Meerten (Vicesecretaris | Compliance Officer bij Van Lanschot Kempen Wealth Management), Tames Rietdijk (Directeur Lidmaatschap/CEO bij BusinessForensics) en Adriaan Kom (Directeur Communicatie/Business Development bij Altares Dun & Bradstreet).

ACFCS werd in 2011 in de VS opgericht door een groep vertegenwoordigers van regelgevende instanties, banken, effectenbedrijven en andere instellingen die concludeerden dat het digitale tijdperk vraagt om een nieuwe aanpak van financiële misdaad. De organisatie ontwikkelde een anti money laundering-trainingsprogramma, aangevuld met training rond thema’s als cybercriminaliteit, fraude, omkoping, corruptie, belastingontduiking, terrorismefinanciering en crypto-criminaliteit. Inmiddels is het platform actief in zo’n 50 landen.