Interview met LeasePlan Bank over hun ambitie als spaarbank

04 december 2018 Banken.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In dit interview vertelt Kevin Wetzel - Marketing Manager bij LeasePlan Bank - over hun ambitie als spaarbank, hun onderscheidende karakter en de samenwerking met Ohpen.

De naam LeasePlan zal veel mensen bekend voorkomen vanuit het domein leaseauto's. Wat minder mensen weten is dat jullie een eigen bank hebben, LeasePlan Bank. Wat voor bank is LeasePlan Bank?

"LeasePlan Bank is een online spaarbank voor particuliere klanten en onderdeel van LeasePlan Corporation N.V. We zijn actief in Nederland en Duitsland en bedienen bijna 200.000 spaarders. Klanten kunnen Flexibel Sparen tegen een variabele rente of hun spaargeld voor langere tijd vastzetten tegen een vaste rente in de vorm van Deposito Sparen. Het geld dat bij ons wordt gespaard wordt geïnvesteerd in innovatieve, duurzame oplossingen op gebied van autoleasing."

Waarom is ooit gekozen voor de stap van specialist in wagenparkbeheer voor leaseauto’s naar het opzetten van een bank?

"LeasePlan Corporation heeft al sinds 1993 een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. In 2010 is LeasePlan Bank opgericht om de Nederlandse spaarmarkt te bedienen en sinds 2015 zijn we ook actief op de Duitse spaarmarkt. We zagen dat veel spaarders op zoek waren naar een nieuwe manier van internetsparen: zonder ingewikkelde voorwaarden, maar met helder taalgebruik en een online bankomgeving dat makkelijk te gebruiken was. Om in te spelen op deze behoefte werd LeasePlan Bank opgericht in 2010. Binnen enkele jaren hadden we al meer dan 100.000 klanten en moesten we zelfs even een stop inlassen om alle aanvragen te kunnen verwerken!"

"Een ander bijkomend voordeel van een spaarbank is dat we LeasePlan op een meer gediversificeerde manier kunnen voorzien in hun financieringsbehoefte. Zo is LeasePlan niet alleen afhankelijk van ontwikkelingen op de kapitaalmarkt."

Interview met LeasePlan Bank over hun ambitie als spaarbank

Voor wie is LeasePlan Bank bedoeld en waarmee onderscheiden jullie je van andere en gevestigde banken?

"Wij zijn er voor iedereen die op een makkelijke en leuke manier wil sparen. Je kunt alleen of samen met iemand anders een spaarrekening beheren en daarbij kiezen uit twee spaarvormen. Alles gaat via de online bankomgeving of onze Sparen App. We bieden een aantrekkelijke, marktconforme spaarrente. Daarnaast betalen wij bij Flexibel Sparen aan het einde van de maand de opgebouwde rente uit."

"Bovendien hebben we als online bank een platte organisatie, waardoor we écht klantgericht – lean and mean – kunnen werken. We zitten dicht op de klant en gebruiken veel digitale data en klantinzichten om de klantervaring te optimaliseren. We bieden persoonlijke service aan via een breed aanbod aan kanalen, waaronder Whatsapp en social media, maar natuurlijk ook via de meer traditionele kanalen zoals e-mail en telefonie. Natuurlijk investeren wij ook continu in onze website en bankomgeving, zowel online als mobiel."

Jullie zijn bezig om de infrastructuur naar de cloud te brengen. Wat zijn voor jullie de belangrijkste voordelen om naar de cloud te migreren? En waarom hebben jullie ervoor gekozen om dit samen met fintech Ohpen te doen?

"LeasePlan Bank opereert enkel online; we hebben geen kantorennetwerk dat we hoeven te onderhouden. Hierbij past dan ook een flexibel en efficiënt IT landschap. Dankzij de nieuwe samenwerking met Ohpen zijn wij in staat om nog flexibeler te opereren. Hun cloud-based core banking oplossing zorgt er voor dat wij nog sneller kunnen ontwikkelen en releasen. Daardoor kunnen we nog beter in spelen op de snel veranderende behoeften van de klant."

Duurzaamheid speelt een prominente rol in het huidige beleid en de marketing-uitingen van banken. Op welke manier zit duurzaamheid verwerkt in de beleidsdoelen van LeasePlan Bank?

"Vanzelfsprekend ondersteunt LeasePlan Bank de duurzaamheidstrategie van LeasePlan. Zo is LeasePlan mede-oprichtingspartner van EV100. Dit is een wereldwijd mobiliteitsinitiatief dat is opgezet om de overgang naar elektrische voertuigen binnen het bedrijfsleven te versnellen. Ons doel is om ons gehele wagenpark emissievrij te hebben in 2030 en de vloot van ons personeel al in 2021. Als je je bedenkt dat ons wagenpark nu uit 1,8 miljoen wagens bestaat, kun je de impact van zo’n maatregel wel voorstellen. Verder heeft LeasePlan een samenwerking met Land Life Company om alle zakelijke reizen van medewerkers emissievrij te maken. Als spaarder bij LeasePlan Bank draag je (indirect) bij aan dit soort doelstellingen. Een ander voorbeeld van onze maatschappelijke bijdrage is de deelname van LeasePlan Bank aan het jaarlijkse Bank voor de Klas programma. Hierbij geven onze medewerkers gastlessen op basisscholen om kinderen meer financieel bewust te maken."

Worden jullie daarin nog gehinderd door de sterke verbinding die de naam heeft met autovervoer of biedt het ergens ook unieke kansen?

"Met meer dan 50 jaar ervaring op gebied van autoleasing en wagenparkbeheer heeft LeasePlan natuurlijk een bewezen staat van dienst in Europa en ver daar buiten. De wereld van mobiliteit verandert snel en LeasePlan vervult een voortrekkersrol in deze sector. De schaal, expertise en mondiale aanwezigheid van LeasePlan biedt natuurlijk ook veel andere voordelen. Zo werken we veel samen met lokale kantoren en andere afdelingen om onze naamsbekendheid van LeasePlan Bank te vergroten en onze dienstverlening verder te verbeteren."

LeasePlan Bank is momenteel nog een (online) spaarbank. Bestaat de mogelijkheid dat LeasePlan Bank zich in de toekomst gaat uitbreiden richting andere diensten en zo ja, welke?

"Wij zullen de komende tijd op de spaarmarkt blijven richten. Wij zien nog voldoende mogelijkheden om hier binnen verder te groeien en sparen zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast biedt de Duitse markt, waar we nog maar sinds enkele jaren actief zijn, ook nog veel kansen en mogelijkheden. De Duitse consument staat steeds meer open om te sparen bij een 'buitenlandse' bank. Bovendien raakt mobiel bankieren ook hier steeds meer ingeburgerd."