NS onderzoekt reizen met bankpas of creditcard

08 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Spoorwegbedrijf NS zoekt proefkonijnen die willen reizen met hun betaalkaart in plaats van met hun gebruikelijke OV-chipkaart. NS trekt een half jaar uit voor de testperiode, die over twee weken gaat beginnen. Het gekozen proeftraject is tussen Leiden Centraal en Den Haag. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van NS. 

Al sinds de jaren 90 werd op lokale en regionale schaal geëxperimenteerd met verschillende soorten chipkaarten voor het openbaar vervoer. Met de landelijke invoering van de OV-chipkaart in 2012 startte een nieuw tijdperk op het gebied van reizen per trein, tram of bus. In essentie een heel mooi systeem, dat een einde moest maken aan allerlei verschillende kaartjes van verschillende vervoerders en bovendien de veiligheid op de stations ten goede zou komen. De invoering van de OV-chipkaart verliep met enig horten en stoten, wat uitvoerder Trans Link Systems op de nodige hoon kwam te staan. De OV-chipkaart is inmiddels volledig ingeburgerd, maar NS kijkt weer verder en start een testperiode waarin een bankpas of creditcard de OV-chipkaart overbodig maakt.

NS start testperiode reizen met bankpas of creditcard

Volgens NS is reizen met een betaalkaart voor veel mensen een logische en eenvoudige keuze. In principe hoort niemand die met het openbaar vervoer wil reizen zijn OV-chipkaart te vergeten, maar een betaalkaart vergeet sowieso bijna niemand. Bijkomend voordeel is dat reizigers geen aparte OV-chipkaart meer hoeven aan te schaffen en niet meer hoeven op te laden (en zul je altijd zien, daardoor net de trein missen). De proef met betaalkaarten werkt eigenlijk identiek aan de OV-chipkaart. De kaart voor de lezer houden en klaar is Kees. Gedurende de nacht worden de reiskosten afgeschreven en bij het krieken van de dag zou alles van de dag ervoor verwerkt moeten zijn.

Inzicht via app op smartphone

Het traject waarop NS het experiment uitvoert is de verbinding tussen Leiden Centraal en Den Haag. In Den Haag kunnen reizigers hiervoor terecht op Centraal en Holland Spoor. Op die stations is tenminste één poortje geschikt voor inchecken met een betaalkaart. Ze zijn te herkennen aan het ‘contactloos betalen’ logo, lijkend op een wifi-symbool dat op zijn kant gevallen is. NS mikt op reizigers die regelmatig de trein nemen, maar geen reisproduct op hun reguliere OV-chipkaart hebben staan. Met name toeristen en ouderen zouden hier wel eens erg blij mee kunnen zijn. De proef is voorlopig voorbehouden aan consumenten die bij één van de volgende banken zitten: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank. Ook is het mogelijk met een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS. Via een app op de smartphone kunnen reizigers hun reis- en transactiegeschiedenis nauwkeurig bijhouden.

Eerst techniek testen

De proef is in eerste instantie bedoeld om de techniek zorgvuldig te testen en ervaringen van deelnemers te onderzoeken. Om tot een volledige invoering te komen moet er nog heel wat water door de Rijn stromen, wegens allerlei concessies die al gedaan zijn aan verschillende partijen. Zowel vervoersbedrijven, Trans Link Systems als alle banken moeten op één lijn komen voor een landelijke invoering. Eventuele landelijke invoering zal daarom stapsgewijs gebeuren, net als met de huidige OV-chipkaart het geval was.