Consumentenbond en VEH noemen de Volksbank als voorbeeld in boeterente-kwestie

05 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) roepen alle Nederlandse hypotheekverstrekkers op om het voorbeeld van de Volksbank te volgen in de afhandeling van de boeterente-kwestie. Die bank stort met terugwerkende kracht tot 2011 teveel betaalde boeterente terug. Andere banken doen dat vooralsnog niet.

De lage rentestand van de afgelopen jaren heeft veel consumenten ertoe gezet om extra af te lossen op de hypotheek of om de hypotheek over te sluiten. Immers, sparen leverde bijna niets meer op door de lage rente en aan de andere kant zaten veel consumenten nog met hypotheekrentes uit de tijd voordat de rente kelderde. Het verschil kon zomaar oplopen tot meerdere procentpunten. Banken rekenden daarvoor echter een boeterente, omdat ze minder verdienden aan een hypotheek dan aanvankelijk begroot. In veel gevallen was die boete onevenredig hoog.

Consumentenbond en VEH noemen de Volksbank als voorbeeld in boeterente-kwestie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde in 2017 daarom een leidraad op die banken moeten volgen wat betreft het berekenen van boeterente. De Mortgage Credit Directive (MCD) moet voorkomen dat banken de hoogte van boeterente in het eigen voordeel laten uitvallen. Te hoge boeterentes van na juli 2016 moesten worden rechtgezet. Er liggen echter nog steeds flink wat dossiers van voor die tijd, meer specifiek van tussen de jaren 2011 en 2016. De Volksbank is de eerste bank die inmiddels heeft aangegeven de boeterente te herberekenen en teveel betaalde boeterente tussen 2011 en 2016 volledig te compenseren. Daarmee zijn ze voorlopig ook de enige, hoewel ING enige tijd terug ook al aangaf klanten te zullen gaan compenseren

Dagvaarding

Belangenorganisaties Consumentenbond en VEH zijn verheugd met de handelswijze van de Volksbank. Tegelijkertijd roepen ze alle andere kredietverstrekkers op om het voorbeeld van de Volksbank te volgen. Omdat de AFM-richtlijn pas geldt vanaf juli 2016 is het aan de banken zelf hoe zij met deze oproep omgaan. Het is in essentie een moreel appèl. Desalniettemin hebben de twee belangengroeperingen Delta Lloyd (dat inmiddels opgegaan is in Nationale Nederlanden) al gedagvaard.