NIBC overweegt beursgang

29 augustus 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

NIBC Bank overweegt een gang naar de beurs. Topman Paulus de Wilt bevestigt dat NIBC verschillende strategieën aan het bestuderen is en een beursgang is er daar één van.

Het Haagse NIBC Bank heeft aangegeven dat een beursgang een serieuze optie is voor de toekomst van de bank. Dit bericht volgt na uitstekende halfjaarcijfers, waarin veel ruimte is voor opgewektheid. Het past bovendien in een rijtje met winstgevende cijfers van andere banken. Een kort overzicht van de halfjaarcijfers.

  • De nettowinst nam toe van €44 miljoen (H1 2016) naar €87 miljoen (H1 2017), een stijging van net geen 100%.
  • De hypotheekportefeuille nam toe van €8,8 miljard (H1 2016) naar €9,1 miljard (H2 2016).
  • De kosten/inkomen ratio daalde van 51 (H1 2016) naar 46 (H1 2016)

NIBC komt voort uit De Nationale Investeringsbank en is eigendom van een consortium van internationale financiële instellingen, georganiseerd door investeringsmaatschappij J.C. Flowers. Reeds in 2005 was J.C. Flowers van plan om NIBC voor veel geld te verkopen aan een IJslandse bank, Kaupthing. Dat ging toen niet door en vanaf het uitbreken van de financiële crisis in 2008 was een rendabele verkoop helemaal van de baan.

nibc

Het afgelopen decennium heeft de bank in zwaar weer verkeerd, maar vorig jaar waren de prestaties van NIBC al zichtbaar. De huidige cijfers laten de waarde van NIBC flink groeien en vormen positieve reclame voor potentiële kopers. NIBC toont zich dit jaar erg actief in het investeren in FinTech’s. Volgens topman De Wilt liggen alle opties open. Zowel een overname door een andere partij, een fusie als een beursgang worden serieus onderzocht.