Ook bij Rabo, ING en ABN AMRO hypotheek zonder werkgeversverklaring

02 maart 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De pilot HANDIG!, waarbij consumenten in staat worden gesteld om een hypotheek aan te vragen zonder werkgeversverklaring, is verder uitgebreid met hypotheekverstrekkers ING, Rabobank en ABN AMRO en 75 intermediairs. In plaats van een werkgeversverklaring wordt gebruik gemaakt van reeds bij de overheid bekende gegevens over het loon- en werkgeversverleden.

IG&H Consulting & Interim, een consultancybureau dat in de financiële sector onder meer bekend staat om zijn driemaandelijkse hypotheekupdates, bracht in 2014 een aantal partijen uit de Nederlandse hypotheekmarkt bij elkaar. Het doel was om het hypotheek-aanvraagproces te vereenvoudigen. Samen met in eerste instantie Florius, een hypotheeklabel van ABN AMRO, HDN (Hypotheken Data Netwerk), De Hypotheker als intermediair en Vereniging Eigen Huis als vertegenwoordiger van de consument begon IG&H in 2014 met het initiatief HANDIG!, dat staat voor ‘Hypotheek Aanvraag Na Digitaal Inwinnen Gegevens’.

In de zomer van 2016 werd een pilot gestart met een vereenvoudigde versie van het hypotheek-aanvraagproces. In de tussentijd hadden ook hypotheekverstrekkers Rabobank en bijBouwe, evenals Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen zich bij het initiatief aangesloten. In de pilot wordt de werkgeversverklaring van de aanvrager overbodig gemaakt. In plaats van het papieren document dat hypotheekaanvragers moeten opvragen bij hun werkgever, wordt voor het aanvraagproces gebruik gemaakt van reeds beschikbare, persoonlijke gegevens van consumenten bij de overheid. Consumenten downloaden in dat geval een digitaal document via mijnuwv.nl, waarin hun loon- en werkgeververleden staat vermeld.

Pilot HANDIG!

“Alle partijen hebben hier baat bij”, zei Hugo van Vledder, partner bij IG&H, afgelopen zomer bij de lancering van de pilot. “Het proces wordt gemakkelijker, sneller, goedkoper en betrouwbaarder.” De ambitie van de pilot is om binnen drie jaar het complete hypotheek-aanvraagproces te digitaliseren en fysieke documenten overbodig te maken. 

Pilot uitgebreid

Nadat de pilot in eerste instantie was afgetrapt met als deelnemende bedrijven Florius en De Hypotheker, boden in de loop van 2016 ook Rabobank en bijBouwe hun klanten de mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen via het digitale UWV-document. Om de beschikbaarheid van de nieuwe standaard te waarborgen stond IG&H vorig jaar zijn rol als opdrachtgever af aan HDN.

Sinds begin deze maand is de pilot nog verder uitgebreid. Vanaf 1 maart 2017 kunnen klanten ook bij ING een hypotheek aanvragen zonder werkgeversverklaring en vanaf 16 maart 2017 is dit ook voor hypotheken van ABN AMRO mogelijk. Bovendien is het aantal intermediairs dat deelneemt aan HANDIG! uitgebreid met 75 bemiddelaars. 

Voor de deelnemende intermediairs is een rekenbox ontwikkeld, een tool waarmee zij geautomatiseerd het toetsinkomen van klanten kunnen bepalen. Hun softwarepakket, Adviesbox, is zo aangepast dat deze met dit toetsinkomen kunnen rekenen en de aanvraag kunnen versturen.

Andere initiatieven

Naast de pilot met hypotheekaanvragen zonder werkgeversverklaring zijn er ook andere initiatieven in de hypotheekbranche om het aanvraagproces te vereenvoudigen. Een ander onderdeel van ABN AMRO, MoneYou, zet net als HANDIG! in op het digitaliseren van het hypotheek-aanvraagproces met de online tool Ockto. En waar HANDIG! zich vooral richt op het vereenvoudigen van het proces voor mensen in loondienst, zijn Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis sinds eind 2013 bezig met een proef die het voor flexwerkers eenvoudiger moet maken om een hypotheek aan te vragen. Inmiddels kunnen flexwerkers met een Perspectiefverklaring al bij een groot aantal hypotheekverstrekkers terecht voor een hypotheek.