Meer flexwerkers krijgen in 2017 toegang tot hypotheek

12 december 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Was het verkrijgen van een hypotheek met het gebruik van een perspectiefverklaring dit jaar alleen nog beschikbaar voor flexwerkers bij Randstad, Tempo-Team en Yacht, per 2017 sluiten nog eens negen partijen zich bij het initiatief aan. De verklaring geeft inzicht in de arbeidsmarktpositie van flexwerkers en hun kansen op voldoende inkomen in de komende jaren.

Flexwerkers maken een groot deel uit van de Nederlandse beroepsbevolking. Maar doordat het ondernemerschap of het werken op onregelmatige basis/voor verschillende bazen bepaalde risico’s met zich meebrengen voor de financiële situatie van deze mensen, komen zij doorgaans minder eenvoudig aan een hypotheek. Om hun kansen op het kunnen kopen van een huis te verhogen hebben Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis (VEH) enige tijd geleden de koppen bij elkaar gestoken en de Perspectiefverklaring in het leven geroepen.

Een Perspectiefverklaring is een verklaring waarin op basis van (data)analyse wordt gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van flexkrachten om een inkomen te vergaren. Hiervoor worden onder meer de arbeidsmarktpositie en de verwachtingen op toekomstige inzetbaarheid in kaart gebracht aan de hand van een kritische beoordeling van het CV, de werkervaring en de referenties van de flexkracht, evenals op basis van eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken.

Meer flexwerkers krijgen in 2017 toegang tot hypotheek

De Perspectiefverklaring is nu alleen nog toegankelijk voor flexwerkers die tenminste een jaar zijn ingezet via de uitzendbureaus Randstad, Tempo-Team en Yacht. Sinds eind vorig jaar wordt de verklaring geaccepteerd door een groot deel van de grote hypotheekverstrekkers in Nederland - ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS accepteren allemaal de Perspectiefverklaring. 

Per 1 januari 2017 wordt ook de groep uitzendbureaus die meewerken aan het initiatief verder uitgebreid. Negen uitzendondernemingen sluiten zich aan bij de Perspectiefverklaring. Het gaat om: Adecco Group Nederland (bestaande uit Adecco, Ajilon, Badennoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower.

Jurriën Koops, Directeur van brancheorganisatie ABU is verheugd over de uitbreiding: “Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland. Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig. De geldverstrekkers slechten deze drempels door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. De verklaring draagt op die manier bij aan de zekerheid van uitzendwerk.”

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH, vult aan: “Nu meer uitzendorganisaties zich aansluiten, kunnen steeds meer mensen met een flexibel arbeidscontract een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Hierdoor kan de Perspectiefverklaring uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen die een bestendig inkomen verdient zonder vast arbeidscontract.”

Het gebruik van de Perspectiefverklaring zal na het eerste kwartaal van 2017 worden geëvalueerd. Bij goed resultaat kunnen alle uitzendbureaus in Nederland aansluiten en kunnen ook andere geldverstrekkers deelnemen aan de Perspectiefverklaring.