Hypotheekomzet groeit 22% in derde kwartaal 2016

29 november 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse hypotheekmarkt heeft in het derde kwartaal van 2016 een omzet gedraaid van €22,4 miljard – circa 22% meer dan in het derde kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate Q3 van IG&H Consulting & Interim. Na een lange dominantie van de grootbanken in de top 3 hypotheekverstrekkers, staat na een sterk derde kwartaal Florius op de derde plek ten koste van de #3 notering van ING.

Ieder kwartaal geeft Nederlands adviesbureau IG&H Consulting & Interim inzicht in de Nederlandse hypotheekmarkt middels zijn Hypotheekupdate. Aan de hand van de cijfers van Nederlandse hypotheekverstrekkers brengen de consultants onder meer de kwartaalomzet, het aantal verstrekte hypotheken en de marktaandelen in de Nederlandse markt voor hypotheken in kaart.

Hypotheekmarkt - Marktomvang

Uit de Hypotheekupdate over het derde kwartaal van 2016 blijkt dat de hypotheekmarkt zijn herstel verder heeft doorgezet de afgelopen drie maanden. In Q3 2016 heeft de Nederlandse hypotheekmarkt een omzet van in totaal €22,4 miljard bereikt. “Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder”, vertelt Joppe Smit, senior manager bij IG&H Consulting & Interim. “De verwachting is dat de hypotheekomzet van 2016 uitkomt boven de 82 miljard euro, wat de hoogste jaaromzet is sinds 2008.”

De hypotheekomzet was voor een groot deel afkomstig uit de verstrekking van bijna 84.000 hypotheken, 13% meer dan in het derde kwartaal van 2015. 67.000 van deze hypotheken (ruim 80%) werden afgesloten voor de aanschaf van een woning, terwijl 17.000 hypotheken werden overgesloten – overstap naar een andere hypotheek, met behoud van hetzelfde huis. Volgens de consultants is de hoogste gemiddelde hypotheeksom van de eeuw bereikt in het afgelopen kwartaal. Het gemiddelde kwam uit op €267.000, waarbij vooral de sterk gestegen hypotheeksom in de oversluitmarkt een groot effect heeft op de stijging van het gemiddelde. De gemiddelde hypotheeksom van de aankoopmarkt heeft nog niet het niveau van 2008 bereikt.

Top 10 hypotheekverstrekkers

Top 10 hypotheekverstrekkers
Van de stijging in de hypotheekmarkt hebben vooral de grootbanken geprofiteerd, blijkt uit het onderzoek. “In het derde kwartaal van 2016 bezitten zij meer dan de helft van de hypotheekmarkt”, zegt Smit. “Ze zitten nu weer op 53%, versus 46% aan het einde van vorig jaar”. Vooral ABN AMRO was een voortrekker in de groei van het marktaandeel. Zowel ABN AMRO zelf als Florius, een intermediairlabel van de grootbank, behoorden tot de grootste stijgers van dit kwartaal – met respectievelijk 1,8% en 2% groei in marktaandeel. 

Het marktaandeel van ING ontwikkelde zich echter in de tegenovergestelde richting en daalde met 1,7% ten opzichte van Q2 2016. Hierdoor bestaat voor het eerst sinds lange tijd de top 3 hypotheekverstrekkers in Nederland niet meer uit de drie grootbanken, maar is de plek van ING ingenomen door Florius – vanaf de zesde plek. Rabobank en ABN AMRO hebben hun eerste en tweede plek behouden. De overige banken die actief zijn op de hypotheekmarkt hebben eveneens hun marktaandeel uitgebreid ten opzichte van Q2. In het derde kwartaal steeg hun aandeel naar 7,9%. – het hoogste sinds begin 2010 – mede door een grote groei in marktaandeel van ASR en SNS Bank.

Stijgers en Dalers - Hypotheekverstrekkers

Verzekeraars en pensioenfondsen hebben in het derde kwartaal voornamelijk ingeleverd. Hoewel Delta Lloyd tot de grootste stijgers behoort, verloren Aegon en Nationale Nederlanden respectievelijk 1,3% en 1,5% van hun marktaandeel. Van de regiepartijen is alleen MUNT hypotheken een plekje gestegen in de top 10 naar de zesde plek, ondanks dat ook MUNT hypotheken zelf zijn aandeel zag dalen met 0,5%.