Mercer: Pensioenstelsel NL niet langer beste ter wereld

15 oktober 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW en aanvullend pensioen, is niet langer het beste ter wereld. Dit blijkt uit de ‘Melbourne Mercer Global Pension Index’ van adviesbureau Mercer. Denemarken, nieuw in het onderzoek, komt binnen op de eerste plaats en zet daarmee Nederland op plaats twee. Op #3 staat Australië.
 
De Melbourne Mercer Global Pension Index vergelijkt de pensioenstelsels van 18 landen, die de pensioenen van meer dan de helft van de wereldbevolking voor hun rekening nemen.  
 
Toenemende druk op pensioensystemen
Veel van de pensioensystemen kampen met dezelfde uitdagingen, waaronder een verder vergrijzende bevolking, een laag rendement op beleggingen en, in sommige gevallen, aanzienlijke overheidsschuld. Hervorming is nodig om ervoor te zorgen dat er op de lange termijn een goed inkomen na pensionering geboden kan worden.
 
Nederlandse pensioenstelsel
In de afgelopen drie jaar stond Nederland steevast op de eerste plek. Vorig jaar eindigde het voor Australië en Zwitserland. En in 2010 stond Nederland bovenaan met een indexwaarde van 78,3, voor Zwitserland en Zweden.
 
Ondanks de daling naar #2 in de 2012 lijst is de totale indexwaarde van het Nederlandse stelsel ten opzichte van vorig jaar gestegen, van 77,9 naar 78,9. Tim Burggraaf, Pensioenconsultant bij Mercer licht toe: “Het is jammer dat we van de eerste positie zijn gestoten. Denemarken heeft, net als Nederland, een zeer solide pensioenstelsel. Gezien de gekozen basisopzet wellicht zelfs beter dan die van ons. Echter het is een goede zaak dat de indexwaarde van Nederland ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Dat is een indicatie dat de veranderingen die zijn doorgevoerd in het Nederlandse pensioenstelsel gunstig zijn voor het systeem. Komende wijzigingen zullen ons systeem een boost geven, ik heb er dan ook vertrouwen in dat wij ons pensioenstelsel naar de toekomst toe verder zullen verbeteren om zo de nummer één positie wederom in te nemen.”
 
Volgens het onderzoek van Mercer kan het Nederlandse pensioensysteem nog worden verbeterd door:

  • Een minimum leeftijd te verbinden aan pensioendeelname
  • Het stimuleren van zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering
  • De arbeidsparticipatie van oudere werknemers te verhogen
  • Te voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement.

Zie ook het bericht: Mercer: Pensioentekort bij Nederlandse multinationals
 
Een overzicht van de beste pensioenstelsels ter wereld:

Mercer - Beste Pensioenstelsels
 
De index is gebaseerd op meer dan 40 indicatoren die de gewenste karakteristieken van een pensioensysteem in kaart brengen. Zie de infographic ‘Mercer infographic:  Het beste pensioenstelsel ter wereld’ voor meer informatie.