Deloitte & KPMG adviseren Rabobank en Friesland Bank

16 april 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Begin april werd bekend dat Rabobank branchegenoot Friesland Bank heeft overgenomen. Inmiddels is bekend welke consultancybureaus en advocatenkantoren de banken hebben geadviseerd. Rabobank is tijdens de due diligence fase ondersteund door KPMG Corporate Finance (boekenonderzoek) en De Brauw Blackstone Westbroek (juridisch advies). Verkoper Friesland Bank liet zich tijdens de transactie adviseren door Deloitte Corporate Finance (deal support) en advocatenkantoren Stibbe en Allen & Overy (juridisch advies).

Friesland Bank kwam in het najaar van 2011 tot de conclusie dat het niet langer verantwoord was om te blijven streven naar zelfstandigheid. Mede als gevolg van verschillende financiële tegenslagen en de invoering van nieuwe internationale eisen aan kapitaalbuffers kon de Friese bank niet langer op eigen benen staan. Nadat beide partijen overeenstemming hadden bereikt, verleenden DNB en mede-dingingsautoriteit NMa via een spoedbesluit toestemming voor het samengaan.

Integratie
De integratie van de banken zal naar verwachting twee jaar gaan duren; in die periode behouden de bijna 900 Friesland Bank-medewerkers hun baan. In de overgangsfase wordt gewerkt aan "een geleidelijke integratie van klanten, medewerkers, vestigingen en activiteiten van Friesland Bank in het netwerk van Rabobank". Het is nog niet bekend welke adviesbureaus Rabobank gaan helpen met de post-fusie integratie.