Britse Venn Partners stapt actief in NL hypotheekmarkt

20 februari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De in Londen gevestigde vermogensbeheerder Venn Partners wil zijn hypotheekportefeuille in Nederland voor het einde van dit jaar hebben verdubbeld tot €1 miljard. Venn Partner gaat dit niet doen door overnames, maar door zelf onder eigen naam en label hypotheken te gaan verstrekken. Dat zegt Marc de Moor, bij Venn Partners verantwoordelijk voor de Nederlandse groeiambities, tegenover het Financieele Dagblad.

Opzetten nieuw hypotheekbedrijf

De Moor was eerder directievoorzitter van Nederlandse tak van het Belgische financiële concern Argenta. Eind 2013 kocht een consortium met aan het hoofd Venn Partners voor een €0,5 miljard aan Nederlandse hypotheken op bij de kleine bank GE Artesia. De Moor is naar eigen zeggen door de Britse vermogensbeheerder aangetrokken om in Nederland een hypotheekbedrijf op te zetten met een eigen merk en een eigen naam. De Moor is enthousiast over de ambities van de Britse nieuwkomer in de Nederlandse hypotheekmarkt. “Ik heb veel zin om dit voor Venn Partners belangrijke nieuwe bedrijf op te bouwen. Er heerst momenteel in de Nedelandse hypotheekmarkt een interessante en uitdagende dynamiek. Na zeven moeilijke jaren met een daling van de huizenprijs met 20% trekt de markt door groeiend consumentenvertrouwen nu weer aan, met als gevolg ook weer groei in de hypotheekmarkt, met gezonde marges en een positieve houding ten aanzien van nieuwe toetreders”, zegt De Moor.

Venn Partners

Onderdeel bredere Europese kredietverstrekking

In het Financieele Dagblad  stelt De Moor dat de Nederlandse hypotheekmarkt voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk is. “Het betaalgedrag van consumenten met een hypotheek is ijzersterk”. Ook geeft het nieuwe hypotheekbeleid van de Nederlandse regering ‘veiligheid aan de markt’, meent De Moor. De Britten hebben de ambitie om op de Nederlandse markt de concurrentie aan te gaan met het verstrekken van hypotheken voor minstens €0,5 miljard per jaar. “Het besluit om de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden, is een belangrijk onderdeel van Venn’s ruimere strategie om zijn kredietverstrekking in Europa uit te breiden, en speelt in op de algemene trend dat kredietverlening door banken en andere traditionele verstrekkers van krediet afgebouwd wordt ten voordele van andere investeerders”, schrijft Venn Partners in een persbericht.

Niet de enige Britse partij die de NL hypotheekmarkt bestormd

Vooralsnog gaat Venn Partners de hypotheken financieren via Hypotrust, dochter van hypotheekbemiddelaar Quion, dat al zo’n €70 miljard aan hypotheken beheert, onder meer van Argenta en van ABN AMRO. Ook de Britse Lloyds Bank, eerder in Nederland werkzaam als Bank of Scotland, is een campagne gestart om zijn positie op de Nederlandse hypotheekmarkt aanzienlijk te vergroten. Volgens directeur marketing Michel van der Linde van Lloyds Bank Nederland is er meer aanbod en trekt de huizenmarkt aan. “Het is een gezonde markt, bepaald door vele factoren, zoals betalingsmoraal en verbeterde marges”, zegt Van der Linde in het Financieele Dagblad.