Triodos werkt samen met modeicoon Westwood

15 oktober 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Triodos Bank wil samen met punk mode-icoon Vivienne Westwood windmolen parken bouwen in Groot Brittannië. De duurzame Nederlandse bank wil via Triodos Renewables Plc met behulp van de crowdfundingsite van Vivienne Westwood 8 miljoen dollar verwerven om te investeren in windenergieparken. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Fundraising voor schone energie

Triodos Bank is gestart met fundraising via Trillion Fund, online platform dat geld zoekt om te investeren in zonne- en windenergieparken in Groot Brittannië. Vivienne Westwood (72) is naast punk-modeontwerpster ook milieuactiviste. Zij investeerde zelf afgelopen maand via het Trillion Fund een bedrag van 1 miljoen pond. Westwood zoekt ondersteuning van miljoenen ‘armchair investors’, die vanuit de eigen woonkamer met kleine bijdragen helpen om meer schone energie op te wekken.

Triodos werkt samen met modeicoon Westwood

Investeren voor iedereen bereikbaar

Belangstellenden kunnen al voor een bedrag van vijftig pond meedoen. Nederlandse beleggers moeten eerst een Britse rekening openen, om mee te kunnen doen. “We hebben bewust besloten om het minimum bedrag laag te houden, omdat we ervan overtuigd zijn dat investeren in alternatieve en innovatieve energie bereikbaar moet zijn voor iedereen”, zegt Matthew Clayton directeur van Triodos Renewables. Triodos Renewables maakt deel uit van de Nederlandse duurzame bank Triodos Bank en is opgericht in 1995, deels als reactie op de Chernobyl ramp. Triodos Renewables heeft momenteel meer dan 5.000 aandeelhouders.

Investering in windenergieparken

Het geld zal vooral geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van windenergieparken. Ook overweegt Triodos Bank om naast de windenergieparken kleine energiecentrales op te zetten, die met behulp van waterkracht werken. Triodos Bank heeft al elf energieparken in Groot Brittannië, met een gezamenlijke capaciteit van 53,4 Megawatt, genoeg om 34.200 woningen van stroom te voorzien. Triodos Bank is ook betrokken bij de ontwikkeling van twee energieparken in Cambridge en nog twee in Schotland en denkt daarmee in 2020 een capaciteit van 125 Megawatt te kunnen bereiken.