SNS Reaal-beleggers ontvangen €900 miljoen uit Nederlandse schatkist

17 april 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Voormalige investeerders van SNS Reaal hebben in totaal zo’n €900 miljoen ontvangen van de Staat. De gedupeerden beleggers werden in 2013 onteigend bij de nationalisatie van de bank. Afgelopen jaar bepaalde de Hoge Raad dat houders van obligaties en leningen bij de bank alsnog gecompenseerd dienden te worden.

Al met al gaat het om ruim €700 miljoen aan schadeloosstelling en zo’n €200 miljoen aan opgebouwde rente. Direct na de uitspraak van de Hoge Raad werden loketten geopend waar beleggers terecht konden voor een schadevergoeding. Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) meldde aan de Tweede Kamer in een brief dat het uitbetalingsproces hiermee is afgerond.

Ongeveer 1% van de aanvragen is afgewezen, waarna 93% van het totaal uit te betalen bedrag aan de beleggers is overgemaakt. Het bedrag waarover nog geen aanvragen zijn ingediend, wordt apart gezet. Van Weyenberg benadrukt dat gedupeerden de komende twintig jaar hier alsnog aanspraak op kunnen maken.  

SNS Reaal-beleggers ontvangen €900 miljoen uit Nederlandse schatkist

Nationalisatie

SNS Reaal dreigde failliet te gaan in 2013 waardoor de staat genoodzaakt was de bank te nationaliseren en beleggers te onteigenen. Sinds het ingrijpen in 2013 zijn belangrijke stappen gezet om te voorkomen dat kosten van falende banken in de toekomst bij de belastingbetaler terechtkomen.

De financiële dienstverlener werd na de nationalisatie in diverse delen opgesplitst. De vastgoedtak Property Finance werd verkocht aan een investeringsfonds uit de Verenigde Staten. Verzekeraar Reaal ging naar het Chinese Anbang en is inmiddels in handen van Athora. De bankdivisie is als onderdeel van De Volksbank nog altijd in staatshanden.