Kansenongelijkheid centraal thema bij politiek debat SNS

14 november 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kansenongelijkheid blijft wereldwijd een van de fundamentele vraagstukken van deze tijd. Van het niveau tot het onderwijs, tot de (financiële) middelen waar ouders over beschikken om hun kinderen in het leven te ondersteunen. Tijd voor actie dus, vindt SNS.

Niet alleen in elders in de wereld speelt het probleem van kansenongelijkheid. Ook in ons land zijn gelijke groeikansen lang niet altijd vanzelfsprekend. Veel daarvan is te herleiden naar inkomens- en vermogensverschillen, die gevolgen hebben voor de positie en kansen van het individu én voor het functioneren van de samenleving.

Wat SNS betreft is het nu dan ook essentieel om kansenongelijkheid dikgedrukt in de politieke agenda te zetten zo vlak voor de verkiezingen. De bank publiceerde onlangs een position paper over kansenongelijkheid om zijn ambities op dit thema uit te spreken. Tegelijkertijd organiseerde de bank een debat over de rol die de financiële sector hierin heeft te spelen.

Kansenongelijkheid centraal thema bij politiek debat SNS

Volksvertegenwoordigers van de VVD, CDA, Volt, D66, oud-vicepremier Lodewijk Asscher en de leden van de Raad van Toekomst spraken op het debat met elkaar, maar ook met jongeren om hun licht te kunnen laten schijnen op het belang van kansen voor jongvolwassenen en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

“Kansenongelijkheid is een belangrijk vraagstuk van deze tijd dat individuele mensen -en jongvolwassenen in het bijzonder- benadeelt maar ook de samenleving als geheel ondermijnt”, benadrukt SNS-directeur Angela Eijlander. “De ongelijkheid in kansen zorgt ervoor dat mensen klein worden gehouden. Dat ze hun groeipotentieel niet kunnen benutten.”

“Om hier aandacht voor te vragen organiseren wij een groeikansendebat en gaan we onze financiële kennis nog actiever uitdragen”, vervolg Eijlander. “In onze winkels, op scholen, richting jongvolwassenen en andere groepen die dat nodig hebben."