Rabobank ontvangt miljoenenboete vanwege kartelvorming Deutsche Bank

23 november 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft een boete van €26,6 miljoen ontvangen van de Europese Commissie vanwege geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties. De banken worden ervan beschuldigd een kartel te vormen op de obligatiemarkt.

De banken zouden tussen 2006 en 2016 in het geniep marktgevoelige informatie uitwisselen over staatsobligaties en obligaties van andere instellingen. Beurshandelaren van Rabobank in Londen en Deutsche Bank in Frankfurt coördineerden vervolgens via e-mails en chatberichten de prijzen en koop- en verkoopstrategieën.

De Europese Commissie oordeelde dan ook dat Rabobank en Deutsche Bank de Europese concurrentieregels hebben geschonden. Waar de coöperatieve bank nu dus €26,6 miljoen mag aftikken, ontvangt zijn Duitse partner in crime géén boete. Deutsche Bank stapte namelijk naar de EC en biechtte de kartelvorming op. Hierdoor blijft de bank een boete van €156 miljoen bespaard.

Rabobank ontvangt miljoenenboete vanwege kartelvorming Deutsche Bank

In een reactie laat Rabobank weten teleurgesteld te zijn over de boete. De bank stelt namelijk dat het “doorlopend medewerking heeft verleend aan het onderzoek” én dat slechts een beperkt aantal personen aan het kartel heeft meegedaan. Rabobank overweegt dan ook om in beroep te gaan tegen de uitspraak.