Glynis Haaken (Quoratio KYC): ‘ESG is de toekomst voor de KYC-professional’

28 augustus 2023 Banken.nl 6 min. leestijd

KYC is hot. Hoewel banken al jaren bezig zijn om hun witwasdossiers op orde te brengen, is goed KYC-personeel nog altijd niet aan te slepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nog altijd nieuwe partijen zijn die zich op de markt storten. Zo ook Quoratio KYC. De detacheerder kijkt echter ook al nadrukkelijk vóórbij de witwasstrijd: “ESG is het volgende slagveld”, aldus Glynis Haaken. Banken.nl sprak Haaken over de ambities en visie van de nieuwkomer.

De Business Unit Director KYC bij Quoratio Groep maakt direct één ding duidelijk. “Wij zijn géén hip bedrijf dat de markt betreedt omdat KYC-personeel nu gewild is.”

De detacheerder bestaat namelijk al 23 jaar. “We zijn groot geworden in de payroll-dienstverlening en van daaruit zijn we steeds verder gegroeid. Het interessante aan de KYC-unit is dat het ons eerste label is dat we volledig op eigen kracht hebben ontwikkeld.”

Glynis Haaken (Quoratio KYC): ‘ESG is de toekomst voor de KYC-professional’

Aan Haaken dus de eer om de KYC-afdeling te leiden. Een rol waarvoor ze uitermate geschikt is. Zo werkte ze ruim tien jaar voor de Rabobank binnen het KYC-domein; in die tijd heeft ze zich alles rondom KYC/CDD en AML machtig gemaakt. Op basis van haar achtergrond weet ze dan ook als geen ander hoe het profiel van een KYC-analist eruit hoort te zien en welke problemen men op de werkvloer zoal tegenkomt.

De KYC-unit bestaat inmiddels ruim een half jaar en Haaken blikt met een goed gevoel terug op de afgelopen periode. “De contouren van de organisatie zijn helder. We weten wat we willen en we weten wat we kunnen bieden. Inmiddels hebben we een sterke groep KYC-professionals waar wij – en uiteraard ook onze opdrachtgevers – erg tevreden mee zijn.”

Geloof en overtuiging

Om dat in zo’n korte tijd voor elkaar te boksen, leunde de nieuwe afdeling sterk op de ervaring van het overkoepelende bedrijf. “Wat wij doen met de KYC-afdeling hangt sterk samen met onze andere labels”, stelt Haaken. “Al onze domeinen zijn vakgebieden waarin toezicht plaatsvindt, hebben complexe administratieve processen en – niet geheel onbelangrijk – vereisen werknemers die een opleiding hebben doorlopen. Uitbreiden was dus een relatief kleine stap voor ons.”

Vooral dat laatste is waar Quoratio KYC zich volgens Haaken in onderscheidt. Het bedrijf is niet alleen sterk in opleiden middels uitgebreide traineeships, het slaagt er ook in om de juiste personen te vinden. Geloof en overtuiging spelen daarin een essentiële rol: “Het is leuk als een sollicitant de slogan van een bank heeft gegoogeld, maar weet hij of zij echt wat dat betekent?”

De persoon, niet het cv

Om daarachter te komen is er in ieder geval een goed gesprek nodig waarin de drijfveren van de kandidaat naar voren komen. “Waarom kies je voor de financiële sector? Wat is je beeld omtrent KYC? Wat drijft je? Waar zie je jezelf staan over drie tot vier jaar? Vragen waarmee we niet alleen proberen te achterhalen of de kandidaat die tegenover je zit bewust kiest voor het vakgebied, maar ook of er een langetermijnrelatie inzit.”

“Het gaat echt om de persoon”, benadrukt Haaken. “Niet om iemands cv. Als je alleen naar het papiertje kijkt doe je zoveel mensen tekort. Dat kan anders, dat kan slimmer en dat kan beter – voor zowel de werkgever als werknemer.”

Ontstaat in het gesprek het wederzijds vertrouwen, dan gaan Quoratio KYC en de kandidaat samen de toekomst tegemoet. Haaken erkent daarbij dat een sterke en langdurige relatie constant nieuwe prikkels nodig heeft. “Onze werknemers hebben dan ook altijd de mogelijkheid om zichzelf verder te ontwikkelen. Daag je mensen op de juiste manier uit, dan heb je tevreden werknemers. En tevreden werknemers vertrekken niet binnen één jaar.”

Veranderend speelveld

Als nieuwkomer binnen het KYC-domein, denkt KYC Quoratio al meteen actief na over de toekomst van het vakgebied, dat flink wat ontwikkelingen te wachten staat. Zo heeft De Nederlandsche Bank zijn fiat gegeven om meer risk based te werken en zullen allerlei nieuwe technologieën (denk aan artificial intelligence en machine learning) hun langverwachte intrede doen.

“Het werk van de KYC-professional binnen KYC en AML zal er behoorlijk anders uit komen te zien”, concludeert Haaken. “Het zal nog wel enkele jaren duren, maar uiteindelijk verdwijnt het ‘simpele werk’ en blijft het complexe over. Opdrachtgevers zullen dan voornamelijk behoefte hebben aan senior KYC of AML-analisten, daarom is het belangrijk dat onze junior medewerkers nu nog zoveel mogelijk vlieguren maken.”

Van KYC naar ESG

Junior analisten upgraden naar senior professionals. Belangrijk uiteraard, maar niet het enige waar Quoratio KYC zich in de toekomst in wil onderscheiden. Het bureau ziet namelijk een fundamentelere verandering aan de horizon dan de zich voortdurend ontwikkelende strijd tegen witwassen: de snelle opkomst van wetgeving rond Enviromental, Social en Governance (ESG).

“Momenteel ligt het zwaartepunt binnen KYC volledig op witwassen, maar dat blijft natuurlijk niet zo”, geeft Haaken aan. “Wij verwachten dat als de KYC en AML-storm gaat liggen, ESG het volgende grote thema gaat worden. ESG is nu nog redelijk vrijblijvend, maar verschuift richting een compliance-thema waar financieel dienstverleners niet omheen kunnen – en dat eigenlijk ook niet zouden moeten willen.”

“Een groot deel van onze sollicitanten heeft specifiek voor ons gekozen vanwege het ESG-verhaal."

Een thema zoals greenwashing behoort binnenkort dan ook tot het verleden, zo verwacht ze. “Uiteindelijk moeten organisaties voldoen aan CSRD-wetgeving en zul je volledige ESG-rapportages in het openbaar moeten presenteren. Als financieel dienstverlener wil je dit ook meenemen in je onderzoeken zodat je dan ook nog steeds precies weet waar je klanten zich mee bezighouden."

ESG-poortwachters

Dit is waar Quoratio zijn pijlen nu op richt. “Bij het uittekenen van de organisatie rees de vraag al snel waar we onszelf over vijf jaar zien staan. Met deze ontwikkeling diende zich meteen een duidelijk antwoord aan: wij willen in de toekomst de go-to detacheerder zijn voor KYC-specialisten binnen het domein van ESG. En dat willen we uitdragen ook.”

De analisten van Quoratio KYC worden dan ook al voorbereid op die nieuwe werkelijkheid. “We bieden speciale ESG-workshops. Daarin behandelen we algemene kennis, maar bijvoorbeeld ook hoe ESG-KYC er op de werkvloer uit zou kunnen zien.”

De detacheerder daagt zijn werknemers uit om actief met hun opdrachtgevers mee te denken over hoe zij hun ‘ESG-poortwachtersfunctie’ het beste kunnen inrichten. “Het is belangrijk om niet te wachten tot het moment daar is, maar er alvast actief op voor te sorteren. We planten als het ware zaadjes voor de toekomst. Niet alleen in ons eigen belang, maar ook in het belang van onze opdrachtgevers.”

Het is een visie die zijn vruchten al lijkt af te werpen. “Een groot deel van onze sollicitanten heeft specifiek voor ons gekozen vanwege het ESG-verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat onze visie omtrent KYC-ESG echt onderscheidend is.”

“Niet gek”, sluit Haaken af. “Van duurzaamheid gaat menig hart sneller kloppen. Het houdt ons scherp in wat belangrijk is en bijdraagt aan de toekomst. Daar maken wij impact.”

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.