Bank of America schikt voor kwart miljard dollar

13 juli 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Bank of America heeft voor $250 miljoen dollar geschikt in een zaak over onterechte afschrijvingen bij klanten. De op een na grootste bank van de Verenigde Staten wordt ervan beschuldigd systematisch te veel kredietkosten in rekening te hebben gebracht bij klanten. Van dat bedrag is $150 miljoen een ‘boete’, de rest – $100 miljoen – moet terug worden gestort aan gedupeerde rekeninghouders.

De zaak doet enigszins denken aan de compensatieregelingen waar Nederlandse banken de afgelopen jaren mee worden geconfronteerd. Ook de Bank of America wordt er namelijk van beticht te veel kosten aan klanten die rood stonden te rekenen (bij Nederlandse banken gaat het specifiek om rente op consumptieve kredieten).

Bank of America schikt voor kwart miljard dollar

Al blijft het daar in de Amerikaanse zaak niet bij. Het Consumer Financial Protection Bureau beschuldigde de bank er namelijk ook van dat het ongevraagd creditcards naar consumenten zou sturen en dat men een loopje nam met creditcard-beloningsbonussen (het is in Amerika gebruikelijk dat consumenten punten sparen met de creditcard).

De toezichthouder concludeerde dan ook dat de Bank of America zich verrijkte over de rug van zijn klanten. Saillant detail: door te schikken voor een kwart miljard hoeft de bank geen openheid van zaken te geven. In andere woorden, men hoeft niet toe te geven of de beschuldigingen wel of niet kloppen.