Naam Merrill Lynch verdwijnt grotendeels van het toneel

27 februari 2019 Banken.nl 1 min. leestijd

Met Merrill Lynch verdwijnt een grote en iconische naam uit de financiële wereld. Bank of America (BofA) nam de branchegenoot tien jaar geleden over, tijdens de financiële crisis. De investment- en tradingactiviteiten gaan door onder de naam BofA Securities. Op het vlak van vermogensbeheer blijft de naam wel deels bestaan, daar gaat men de naam ‘Merrill’ gebruiken, zonder Lynch.

Zakenbank Merrill Lynch werd opgericht in 1914, een bijzonder jaar in de wereldgeschiedenis wegens de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk was oprichter Charles Merrill de enige eigenaar, maar hij werd enkele maanden later vergezeld door de bevriende Edmund Lynch. De naam ‘Merrill Lynch’ was geboren en de zakenbank maakte decennia lang furore. Tot de bank door de financiële crisis begon te wankelen en van de ondergang gered moest worden door Bank of America.

Naam Merrill Lynch verdwijnt grotendeels van het toneel

BofA nam de wankelende branchegenoot in 2009 definitief over voor een bedrag van zo’n $50 miljard, middenin de financiële crisis. De bank verwierf echter niet alleen alle concrete assets van Merrill Lynch, maar ook het besmeurde imago. De naamswijziging door eigenaar Bank of America vindt dan ook plaats uit marketingoverwegingen en is een poging om de band met het verleden te breken.

Voor de divisies investment banking en trading vervalt de naam Merrill Lynch helemaal, dat wordt BofA Securities. De wealth managementtak behoudt nog wel deels de originele naam en gaat opereren onder de naam Merrill. Het gedeelte financieel advies heeft nog het minst te lijden onder de naamswijziging. Die gaat voortaan door het leven als ‘Merrill Lynch Wealth Management’.