Banken lopen miljoenen mis door afgeketste Pfizer deal

30 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De banken die de farmaceutische organisaties Pfizer en het Britse AstraZeneca de afgelopen maanden adviseerden zullen hoogstwaarschijnlijk hun beloningen tussen de $260 en $340 miljoen (ruim €191 en €250 miljoen) mislopen nadat het laatste overnamebod van het Amerikaanse bedrijf afgeslagen is. Dit stelde persbureau Reuters recentelijk.

Weerstand
De grootste overname in de farmaceutische industrie is van de baan. Pfizers laatste bod van omgerekend ca. €87 miljard is afgeslagen door Britse branchegenoot AstraZeneca. Hierdoor lopen de zakenbankiers die de mogelijke megadeal begeleid hebben miljoenen mis. Wat ging er mis? Pfizer zou de weerstand bij AstraZeneca, maar ook bij zijn eigen aandeelhouders, onderschat hebben. Het farmacieconcern wilde zich om fiscale en juridische redenen vestigen in Groot-Brittannië, het thuisland van AstraZeneca. De vennootschapsbelasting is daar met 20% een stuk aantrekkelijker dan in de Verenigde Staten (35%). Eerder deze maand gaf de CEO van Pfizer, Frank d’Amelio aan dat de deal uiteindelijk is afgeketst omwille van de prijsonderhandelingen.

Pfizer

Verliezers en profiteurs
Hoewel normaal gesproken de adviseurs aan de koopkant een grotere beloning ontvangen dan adviseurs van het te verkopen bedrijf – aangezien deze voorbereiding meer werk vereist – is dit nu niet het geval vanwege de afketsing van de deal. De adviseurs van JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch en Guggenheim Securities zijn de grootste verliezers in de deal, en in het bijzonder JP Morgan, Pfizer’s hoofdadviseur ten tijde van de deal.

De zakenbankiers die overnamekandidaat AstraZeneca adviseerden zullen naar verwachting wel een bonus ontvangen tussen de 5% en 10% van de $130 miljoen (€95,83 miljoen) die hen te wachten stond indien de deal wel zou zijn goedgekeurd. De grootste profiteur van de stukgelopen deal is Robey Warshaw, de belangrijkste adviesboutique die door AstraZenca werd ingezet. Door hun lage kostenstructuur wordt nu zo’n $10 miljoen (€7,37 miljoen) over een klein aantal mensen (<10) verdeeld.

Geen vijandelijke overname
Nadat de Britten vijfmaal het bod van Pfizer afgeslagen hebben zijn de onderhandelingen onderbroken. Pfizer had al eerder aangegeven niet voor een vijandelijke overname te gaan. Deels om de sympathie van de Britten te winnen, hoewel dit zijn vruchten niet afgeworpen heeft. De Britse overnameregels vereisen op dit moment een afkoelingsperiode van drie maanden. Daarna is het aan AstraZeneca om eventueel het contact met de bieder te hervatten. Mocht het Britse bedrijf hiervan geen gebruik maken, dan mag Pfizer na nog eens drie maanden zelf een nieuwe poging wagen.