Triodos kondigt herstart certificaathandel aan

22 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na bijna drie jaar kan er vanaf 5 juli eindelijk weer gehandeld worden in de certificaten van Triodos. Dat maakte de bank bekend. Triodos zag zich kort na de uitbraak van de coronacrisis genoodzaakt om de handel stil te leggen, omdat het interne handelssysteem tegen zijn grenzen aanliep toen het aanbod van certificaten de vraag overtrof.

Een spannende dag voor beleggers dus. Verwacht wordt namelijk dat de waarde van de certificaten op het nieuwe systeem behoorlijk is afgenomen: van zo’n €80 naar €60 per stuk. Ook Jeroen Rijpkema waarschuwt vooraf voor stevige prijsfluctuaties. De CEO sluit zelfs niet uit dat er niet iedere veilingsronde handel zal ontstaan.

Desondanks is Rijpkema positief over de herstart. “Het feit dat we de mogelijkheid creëren om weer te handelen is een belangrijke stap voorwaarts. Het stelt ons in staat om ons weer te concentreren op ons streven naar een positieve impact met de steun van onze certificaathouders.”

Triodos kondigt herstart certificaathandel aan

De CEO legt uit dat stukken één keer per week verhandeld worden mits er partijen zijn die de gevraagde prijs voor de aangeboden stukken willen betalen. De bank meldt dat een kwart van de certificaathouders zich heeft aangemeld voor het nieuwe platform, wat er op zou duiden dat de rest geen plannen heeft om zijn certificaten van de hand te doen.

Achtergrond

In de drie jaar tijd dat beleggers niet bij hun geld konden, ontstond veel onrust. Zo stapten de Stichting Certificaathouders Triodos Bank naar de Ondernemingskamer om een onderzoek aan te vragen naar het beleid van de bank. De beleggers beschuldigden de bank onder meer van een gebrek aan transparantie en wanbeleid.

Het verzoek werd door de Ondernemingskamer echter afgeschoten. Hoewel er volgens het hof een gegronde reden is om te twijfelen of Triodos het juiste beleid heeft gevoerd, achtte men het onderzoek niet in het belang van zowel de bank als zijn certificaathouders. Wel laat de stichting weten dat de weg naar schadevergoedingen nog altijd open ligt.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.