MeDirect: ‘Nederlanders zijn bang om te beginnen met beleggen’

12 juni 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De angst om geld te verliezen weerhoudt consumenten ervan om te beleggen. Dat blijkt uit onderzoek van MeDirect.

De Autoriteit Financiële Markten stelde een jaar geleden dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens over genoeg financiële buffers beschikt om te beleggen in plaats van sparen, maar dat bewust niet doet. Reden voor MeDirect om te onderzoeken wat mensen ervan weerhoudt om aan de slag te gaan met beleggen.  

Wat blijkt? Ongeveer een derde van de ondervraagde personen vindt de risico’s van beleggen te groot. Gebrek aan kennis is een tweede veelgenoemde uitkomst uit het onderzoek. Uitkomsten die geen verrassing zijn voor MeDirect-Country Manager Job Mantz. “In alle reclame uitzendingen over beleggen, of als mensen een beleggingsrekening willen openen, krijgen ze te horen: ‘U kunt uw inleg verliezen’.”

Nederlanders zijn bang om te beginnen met beleggen

“Natuurlijk is het goed dat mensen weten dat er risico’s zijn en beseffen dat beleggen geen manier is om aan gratis geld te komen”, vervolgt Mantz. “De kans dat je alles verliest is heel erg klein, zeker wanneer je belegt voor de lange termijn in een goed gespreide portefeuille.”

Extra vermogensopbouw nodig

Mantz noemt de nadruk op wat consumenten kunnen verliezen in plaats van wat beleggen kan opleveren opmerkelijk, juist “nu de overheid zich steeds meer terugtrekt als het gaat om de pensioenvoorziening van Nederlanders”.

De Country Manager van MeDirect stipt aan dat steeds minder mensen een aanvullend pensioen via hun werkgever hebben, of deze hebben zien versoberen. Mantz concludeert dan ook dat de noodzaak om zelf vermogen op te bouwen alleen maar groter is geworden.

Desondanks stimuleert de overheid deze vorm van vermogensopbouw niet. “Eigenlijk zegt de overheid tegen Henk en Ingrid: ‘als je boven op je AOW later nog iets wilt hebben, moet je dat zelf regelen. Maar ga vooral niet beleggen, want straks ben je al je geld kwijt.’ Dat is wel erg kort door de bocht.”

Professionele hulp

Het onderzoek toont daarnaast aan dat mensen best wel willen beleggen, maar dan wel met hulp. En dan liever niet een kennis of familielid, maar een professional. Volgens Mantz zijn er echter nog maar weinig partijen in Nederland waar de gemiddelde Nederlander terecht kan voor beleggingsadvies.

“Banken bieden vaak alleen nog maar ‘execution only’”, legt hij uit. “Die zeggen dus eigenlijk tegen hun klanten: ‘zoek het zelf maar uit’. Hoewel wij deze dienst ook aanbieden, bieden we ook alternatieven zoals heel toegankelijk vermogensbeheer. Normaal gesproken ben je bij vermogensbeheerders pas welkom als je een flink kapitaal meeneemt. Wie dat niet heeft, valt tussen wal en schip.”

Het onderzoek bewijst volgens Mantz dat vermogensbeheer toegankelijker moet worden. “Mensen geven namelijk ook aan dat ze willen beleggen als het net zo makkelijk was als geld inleggen op een spaarrekening. Zo groot is dat verschil niet eens. De missie van MeDirect is om dat te bereiken."

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.