Ondernemingskamer schiet verzoek Triodos-certificaathouders af

20 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De Ondernemingskamer heeft aangekondigd geen onderzoek te doen naar mogelijk wanbeleid bij Triodos Bank omtrent de certificaathandel. Hoewel er volgens het hof een gegronde reden is om te twijfelen of de duurzame bank het juiste beleid heeft gevoerd, acht men een onderzoek niet in het belang van zowel Triodos als zijn certificaathouders.

Voor de oorsprong van het conflict moeten we terug naar de uitbraak van de coronacrisis. Destijds zouden (te) veel beleggers plotseling hun certificaten (een soort aandelen met een beperkt stemrecht) van de hand doen, waardoor de duurzame bank zich genoodzaakt zag om de handel op te schorten.

Het gevolg van die opschorting is dat beleggers al bijna drie jaar niet meer bij hun geld kunnen en rekening moeten houden met een fors verlies zodra de handel weer opent. Het Financieele Dagblad schreef dat beleggers in het slechtste scenario bijna de helft van hun vermogen zien verdampen; in het beste geval ‘slechts’ een derde.

Certificaathouders Triodos lijden mogelijk fors verlies

Daarop stapten de Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB) naar de Ondernemingskamer met het verzoek om een onderzoek te starten naar het beleid van de bank. Men beschuldigde de bank van een gebrek aan transparantie en wanbeleid.

Geen opzettelijke nalatigheid

Zo ver komt het echter niet. Hoewel de Ondernemingskamer constateerde dat het bestuur al in 2017 op de hoogte was van het probleem van het mogelijk vastlopen van de handel, zouden er tot 2020 geen maatregelen volgen. Pas nadat het aanbod aan certificaten veel groter was dan Triodos aankon, werd de handel stilgelegd. De Ondernemingskamer oordeelt echter dat er geen sprake was van opzettelijke nalatigheid.

Daarnaast weegt het hof in zijn eindoordeel het belang van de bank zwaarder dan dat van de gedupeerde certificaathouders. “Een onderzoek zou het risico meebrengen dat het proces van naar een nieuwe handelsplatform vertraging oploopt, terwijl een onderzoek ook negatieve gevolgen kan hebben voor de vraag naar certificaten op dat handelsplatform en de daarvoor door de certificaathouders te ontvangen prijs.”

Triodos stelt de uitspraak zorgvuldig te bestuderen. "We zullen nauw blijven samenwerken met al onze stakeholders, waaronder onze certificaathouders, om de notering aan een MTF te realiseren en de verhandelbaarheid van de certificaten te herstellen", aldus de reactie van de bank.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.