Binance vertrekt uit Nederland

21 juni 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Het grootste cryptoplatform ter wereld vertrekt uit Nederland. De moeizame relatie tussen Binance en De Nederlandsche Bank ligt ten grondslag aan dat vertrek. Het cryptoplatform slaagde er,, ondanks meerdere pogingen, niet in om de juiste vergunning te bemachtigen van de toezichthouder.

Concreet betekent het vertrek dat Nederlandse cryptohandelaren per 17 juli hun handel niet meer via Binance kunnen drijven. Het platform heeft zijn klanten opgeroepen om hun tegoeden van hun accounts te halen.

Het vertrek van Binance komt niet geheel uit de lucht vallen. Het bedrijf ligt al sinds juli vorig jaar in de clinch met DNB. Zo ontving Binance een boete van €3,32 miljoen omdat het zonder registratie actief was in Nederland – een registratie die verplicht is vanwege de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Binance vertrekt uit Nederland

De boete viel destijds zelfs hoger dan gebruikelijk uit. DNB sprak van “verhoogde ernst en verwijtbaarheid”, en stelde dat Binance een mondiale speler is waar dagelijks voor miljarden dollars aan crypto’s worden verhandeld. Binance kondigde destijds al aan dat het bezig was om alle benodigde vergunningen te bemachtigen, maar dat is dus niet gelukt.

Het platform stelt teleurgesteld te zijn deze stap te moeten zetten, maar dat het zal blijven proberen om alsnog een vergunning voor de Nederlandse markt te krijgen. Of dat gaat lukken valt te betwijfelen, helemaal nu Binance ook in Amerika onder vuur ligt. De SEC beschuldigt het bedrijf en diens oprichten Changpeng onder meer van fraude.