Winst ABN AMRO stijgt met 77% en eindigt op €523 miljoen

15 mei 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Waar er in een paar maanden tijd vier banken kopje onder gingen, gaat het met ABN AMRO allesbehalve slecht. De bank presenteerde over het eerste kwartaal van 2023 maar liefst een winst van €523 miljoen; 77% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

“De recente onrust op de financiële markten werd aangewakkerd door specifieke problemen bij een aantal banken”, legt ABN AMRO-CEO Robert Swaak uit. “De banken in de eurozone waren veerkrachtig dankzij grote kapitaalbuffers en een conservatief liquiditeitsbeleid.”

Swaak doelt daarmee onder meer op de huidige rentes. Waar banken zoals de Silicon Valley Bank en First Republic (twee van de vier omgevallen banken) juist in de problemen kwamen door de hogere rentes, profiteert ABN AMRO daar juist van. De bank verdient simpelweg meer aan alle nieuwe leningen die het verstrekt.

Winst ABN AMRO stijgt met 77% en eindigt op €523 miljoen

Wat de CEO betreft bevestigen de problemen in de sector de strategische keuzes van zijn bank. “We blijven profiteren van ons verbeterd risicoprofiel en de focus op onze ‘licence to operate’ terwijl de regelgeving en kapitaaleisen voor banken verder worden aangescherpt.”

Stijging spaarrente blijft achter

Waar de kwartaalcijfers er dus (mede door de hogere rentes) goed uit zien, blijft de stijging van de spaarrentes echter achterwege.

Dat ligt volgens Swaak echter niet alleen aan ABN AMRO. Hij legt uit dat de spaarrente niet alleen afhankelijk is van de ECB-rente, maar van een complexe reeks aan factoren. “Zo kijken wij ook naar de kosten op de kapitaalmarkt, onze behoefte aan spaargeld, de kosten, het spaargedrag van klanten en de rentes die onze concurrenten bieden.”

Tegenover RTL Nieuws stelt Swaak wel al te zien dat concurrenten zoals bunq en OpenBank hun spaarrentes naar 2% hebben verhoogd. “De concurrerende rentes zijn er dus wel, maar wij zien nog niet dat klanten als gevolg daarvan hun spaartegoeden bij ons weghalen."

“Als dat wel zou gebeuren, zou ABN AMRO de spaarrente wel omhoog kunnen gooien, aldus Swaak tegenover RTL Nieuws. “Wij zijn een snelle volger.”